Начало Новини История 144 години безсмъртие

144 години безсмъртие

1293

Паметникът на Васил Левски е първият български паметник, издигнат след Освобождението с дарения от хората. Тук на мястото на бесилото, народът издига паметник на безсмъртието и на свободата. Днес хиляди софиянци донесоха своите цветя в знак на признателност към делото на Апостола на българската свобода.

Наричаме Левски  Апостол на свободата, защото като апостол проповядва  веруюто, че за освобождението на отечеството се дава жертва, че не се бори „за да бъде кой знае какъв“, не за пост и не за собствена слава.

Васил Иванов Кунчев е могъл да бъде монах или учител, но избира да се бори за свободата на България. Това е изборът на свободния по дух и мисъл, който превърна идеята за чиста и свята република в национален идеал и кауза.

Кауза, която стои и днес, отвъд нашите всекидневни и лични цели. Кауза, която Левски ни учи свободно да избираме – с лично  усилие и със собствена воля.

Защото любовта към България не е дума, не е поза, а участие и делата на всеки един от нас, чертаят пътищата пред нацията ни.

Поклон пред святото дело и безсмъртния подвиг на Апостола на свободата!

Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община