Начало Новини Инфраструктура 18,136 жители са срещу изгарянето на отпадъци край с. Върбовка

18,136 жители са срещу изгарянето на отпадъци край с. Върбовка

260

18,136 жители са против инвестиционно предложение на „Петрургия“ ЕООД, включващо и инсталация за изгаряне на отпадъци. Вчера в РИОСВ бяха представени гражданските подписки против инвестиционно предложение за изграждането на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци от „Петрургия“ ЕООД в находище „Върбовка“ в община Павликени.

Подписката е събирана от активисти по закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тя съдържа 7,839 подписа на граждани на община Павликени и 678 подписа на граждани на община Сухиндол. Подписки са внесени и от жителите на община Левски (4,225 подписа) и община Севлиево (5,421 подписа). В момента се обработват подписите, събрани от община Велико Търново.

Подписките трябва да бъдат представени на предстоящия Експертен екологичен съвет към РИОСВ, Велико Търново и съответно взети предвид като израз на надделяващ обществен интерес против въпросното инвестиционно намерение, при издаване на окончателно решение по ОВОС от директора на РИОСВ, коментираха от инициативния комитет „ЗА Павликени“.