Начало Новини Криминална хроника 20 години затвор за Червеите от Павликени

20 години затвор за Червеите от Павликени

759

Общо 20 години затвор за братята цигани Илия и Станчо Станеви от Павликени, известни като Червеите, постанови Окръжният съд в във Велико Търново. Двамата бяха обвинени за извършен въоръжен грабеж в частен офис в центъра на старата столица.

На 18 януари 2016 г. през нощта Червеите нахлули в помещението и захванали да тършуват, но били изненадани от ползвателя с още няколко негови авери. За да не бъдат пребити, братята извадили огнестрелно оръжие и открили огън срещу трима мъже. Двама от тях бяха ранени. След това избягали, но само няколко часа по-късно били арестувани от полицията.

Окръжният съд във Велико Търново призна за виновен Илия Станев по повдигнатите обвинения за опит за отнемане на чужди вещи и опит за умъртвяване на повече от едно лице, както и за притежаване и съхранение на незаконен пистолет и боеприпаси. Заради което мъжът получи 11 години лишаване от свобода, които трябва да изтърпи при първоначален строг режим. Брат му Станчо пък е признат за виновен за отнемане на чужди вещи, при условия на опасен рецидив, заради което се сдоби с присъда от 9 години.
Освен това Илия трябва да плати на двама от пострадалите 20 хиляди и 2 хиляди лева като обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Магистратите съобщават, че присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Велико Търново, в 15-дневен срок.