Начало Новини Образование 2,115 лв. за нови книги ще получи община Павликени

2,115 лв. за нови книги ще получи община Павликени

546

Близо 26 хил. лв. за обновяване на книжния фонд и други информационни източници получават библиотеките от община Велико Търново.

Най-голямата сума е за Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” в старата столица и възлиза на 19,800 лв. Великотърновското читалище “Надежда” получава 974 лв., а НЧ “П. Р. Славейков” и НЧ “Н. Михайловски”, които също са в болярския град – по 1,065 лв.

Още три читалищни институции в общината са с одобрени проекти и ще получат средства от държавния бюджет за закупуване на книги. Библиотеките в Момин сбор и Арбанаси получават по 1,065 лв., а НЧ “Пробуда” в Шереметя – 900 лв.

В област Велико Търново средства от Министерство на културата са отпуснати и за читалища от останалите общини. За община Горна Оряховица те са в размер на 3,097 лв., за община Лясковец – 2,950 лв., община Павликени – 2,115 лв., община Стражица – 1,023 лв. и община Свищов – 4,143 лв.

Сумите за обновяване на библиотечните колекции са отпуснати по одобрени проекти по програмата на МК “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.

Освен получените средства от държавния бюджет, проектите включват и допълнително съфинансиране от съответните библиотеки, в рамките на 10% от исканата сума, така че към горепосочените бюджети ще бъде добавено и дяловото участие на бенефициентите.

“Като условие при кандидатстването по проектите беше посочено, че на всяко издателство трябва да се отделят до 10 % от общата сума за всички закупени заглавия и да преобладава българската художествена литература. Заради тази по-голяма сума имахме възможност да включим по-скъпи и луксозни издания, които фондът на библиотеката заслужава да притежава. Ще закупим над 800 нови книги с научна, справочна, художествена литература и заглавия за деца, предимно съобразени със задължителните училищни списъци за четене”, каза Калина Иванова, директор на РБ “П. Р. Славейков” в старата столица.