Начало За Забава Събития 24 май отбелязаха с официална церемония в Павликени

24 май отбелязаха с официална церемония в Павликени

1553

Денят на българската просвета и култура и на славиянската писменост – 24 май отбелязаха с официална церемония в Павликени. По време на празника, проведен на площад „Свобода“, бяха връчени почетните грамоти и премиите за наградите „Директор на годината”, „Учител на годината”, „Ученик на годината”, които се връчват по статут.

С тържествено слово към присъстващите се обърна финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов, който каза, че славянската  писменост в двете ѝ форми – глаголицата и кирилицата, е уникален  духовен подвиг. „Кмето“ посочи историческите превратности през IX век, когато е създадена и разпространена азбуката. „Българският княз Борис I e прозрял, че народите преуспяват в историята, тогава, когато  редом до възвишения учител застанат прозорливият  владетел и преданите ученици“, каза още той.

„Пожелавам ви да съумеете да запазите жив пламъка на духовното безпокойство у павликенчани и у българския народ. Наша отговорност е да направим бъдещите поколения образовани. Което  означава само едно – да дадем шанс на ума им. Защото, по думите на един велик българин: „Народността не пада там, дето знанието живей!“, каза в помпозното си слово „кмето“ Манолов, който се обърна с приветствие към педагози, училищни директори, ученици и културни дейци от общината.

Четири колектива получиха грамоти и парични награди за успехите си през годината. Наградени бяха колективът на ДГ „Слънце“ Павликени за организирането и провеждането на Националния конкурс „Слънце пее и грее“; колективът на ДГ в с. Караисен за 45-та годишнина от основаването ѝ и за реализиран проект „Красотата е около нас“ – изграждане на класна стая на открито; колективът на ПГАТ „Цанко Церковски“ за специалната почетна награда за принос в професионалното образование, връчена на Деветата панорама в Пловдив, за успешното интегриране на ученици със СОП и за организирането на 20 групи за извънкласни дейности; колективът на Народен оркестър „Извор“ при НЧ „Братство – 1884“ за постигнати високи художествени резултати и достойно представяне на Павликени в националните медии.

Петима са носителите на наградата „Учител на годината“ и получиха почетна грамота и парична премия: Карол Каролов и Никола Николов – старши учители по физическо възпитание и спорт, Боряна Върбанова – старши учител по музика и Лидия Владимирова – старши учител по Български език и литература – и четиримата от СУ „Бачо Киро“ – Павликени, както и Марийка Терзиева – старши учител в начален етап в ОУ „Бачо Киро“, Бяла черква.

Индивидуална награда – почетна грамота и парична награда – беше дадена на учителите от ОУ “Св. Климент Охридски“: Любка Трифонова, Юлия Станчева, Стефка Христова, Илина Стефанова, Емил Ненков и Виолета Петрова.

Наградата ученик на годината получиха 7 младежи, които са се представили отлично на областни и национални нива на олимпиади състезания и спортни мероприятия: Йоанна Георгиева от Xa клас за второ място на националния ученически журналистически конкурс, Преслава Пенева от VIб клас за първо място в областния кръг на Националното състезание „Ключът на музиката“, Даниел Дечев от Va клас за трето място в областния кръг на олимпиадата по математика, Денислав Стоянов от IIб клас за второ място на финалния кръг на Националното състезание по български език и литература „Любословие“ – всички те са от СУ „Бачо Киро“ Павликени. От ПГАТ „Цанко Церковски“ беше награден Виктор Тодоров за първото му място в конкурса за есе за 3 март. От ОУ „Бачо Киро“ – Бяла черква беше награден Траян Прашков от V клас за първо място в националния конкурс за есе „Куба – далечна и близка“.

С грамота и предметна награда бяха удостоени и Белла Панайотова, Борислав Станев, Мария Звездева, Галя Ганчева, Теодора Георгиева, Мелиса Асенова, Николай Тошков, Тихомир Узунов и Деница Прокопиева.

Ученическите формации на СУ „Бачо Киро“ – училищен отбор по хандбал момчета V-VII клас, клуб „Млад журналист“, театрален състав, училищен волейболен отбор – момичета V-VII клас, училищен овелйболен отбор – девойки – XI-XII клас и училищен волейболен отбор – юноши – XI-XII клас – бяха отличени с грамота и предметна награда.

С грамота и парична премия бяха удостоени и самодейни състави, културни дейци и читалищни дейци.

Всеки от абитуриентите през тази година по традиция получи паметен знак – вимпел с посвещение „Сбъднете своите мечти!“