Начало Новини Здраве 280-килограмов мъж хвърли в приключение търновските медици и пожарникари

280-килограмов мъж хвърли в приключение търновските медици и пожарникари

636

Пациентът в особено тежка форма на затлъстяване бил в ситуация на невъзможност за самообслужване и с рани по краката, вследствие на което добри хора решили да го заведат на лекар. Достигането до здравни работници обаче се превърнало в истинско предизвикателство заради огромното тегло на човека.

Оказало се, че няма подходяща носилка, с която да го пренесат, и се наложило ангажираните със случая да проявят креативност. Те използвали врата, върху която да го поставят, за да може, носейки го на ръце, да достигне от линейката до Спешно отделение.

Драматичният случай е от края на миналата седмица, като всичко започва в с. Дъскот. Пациентът обитава колиба в селото, но заради внушителното си тегло се залежал, не можел да се самообслужва, а по краката му се появили рани. Той няма роднини, а за него се грижили двама мъже, които работят на жп гарата в Павликени.

В четвъртък те го посетили, но той бил неадекватен, затова помислили, че е изпаднал в кома. Неговите познати не могли да останат безучастни и решили да му помогнат да стигне до лекарска помощ. Организирали и осигурили бус, с който да го транспортират до болницата в Павликени.

Успели да го закарат дотам, но медиците в стационара не могли да се справят с обслужването на мъжа и опитите им да го изследват с рентген ударили на камък.

Човекът не се побирал в медицинския уред за образна диагностика. Здравните работници потърсили съдействие от колегите си в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и екип на Центъра за спешна помощ в старата столица отишъл да вземе пациента.

След като дежурният екип в реанимобила видял за какво става дума, веднага сигнализирал на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, тъй като и друг път пожарникари са помагали при болни с наднормено тегло.

Огнеборците посрещнали медиците и пациента, но и те били затруднени заради внушителните размери на мъжа. Наложило се да участват повече от 10 души за преместването на човека от линейката в Спешно отделение.

Там също му назначили образни изследвания, но той не можел да се събере в рентгена и скенера. Направили му кръвни изследвания и преминал консултация с хирург, реаниматор и т.н. Мъжът се свестил, дошъл на себе си и разговарял с екипа.

Специалистите обаче преценили, че няма основание да бъде хоспитализиран, тъй като не се касаело за медицински проблем, а по-скоро човекът имал нужда да бъде гледан. обработили раните му и в продължение на часове обмисляли какво да предприемат. В крайна сметка го върнали обратно в с. Дъскот, като за целта пак извикали пожарникарите. Дейностите по транспортирането приключили в 04:00 часа през нощта.

От лечебното заведение уведомили за случая дирекция „Социално подпомагане“ Велико Търново.

„Човекът наистина е в тежко състояние, здравноосигурен е и следва да се работи по бързото организиране на документация за минаването му пред ТЕЛК. Със сигурност има нужда от гледане, има социални домове за хора със здравословни проблеми. Тъй като мъжът е с постоянен адрес в община Павликени, съм информирала колегите там.

Лично аз смятам, че пациентът можеше да бъде приет за лечение ако не в МОБАЛ, то в някоя друга болница, защото това ще бъде от полза за събирането на необходимата документация за нас, социалните екипи, а и болничното лечение със сигурност ще подобри състоянието му“, коментира шефката на ведомството Мая Пешева – Владкова.

Тя допълни, че до момента 280-килограмовият мъж не е бил регистриран в социалната система.