Начало Новини Криминална хроника 35 месеца затвор за ловък крадец от Павликени, свил 800 евро от...

35 месеца затвор за ловък крадец от Павликени, свил 800 евро от банка в Словакия

1141
белезници

По обвинение на Районна прокуратура – Павликени, след трансфер на дело, осъдиха българин за извършена кражба в Словакия, съобщиха от държавното обвинение. Мъжът е осъден на 2 години и 11 месеца затвор след постигнато в съдебна фаза споразумение.

Досъдебното производство е образувано в Районна прокуратура – Павликени въз основа на изпратена по компетентност от Великотърновската окръжна прокуратура  преписка, представляваща материали, изпратени чрез трансфер на наказателно производство с акт на окръжен прокурор при Окръжна прокуратура гр.Галанта, Словашка република, уточняват от апелативната инстанция във Велико Търново.

Пред българският съд, С. Г. се призна за виновен за това, че на 13.11.2014 г. в гр. Галанта, Словакия, отнел от владението на служител на банка,  банкноти в обръщение в размер на 800 евро, равняващи се на 1,564.66 лева, собственост на „Обща кредитна банка“ АД – Словакия, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

През 2014 г. обвиняемият пътувал заедно с познати с автомобил от Германия за България. Преминавайки през Словакия, трябвало да заредят автомобила с гориво и да пазаруват, но не разполагали с евро, а само с британски лири. Спрели в гр. Галанта, в близост до филиал на банка. Обвиняемият влязъл в банката, насочил се към каса, подал на служителката 1,500 британски лири и ѝ представил документ за самоличност. Тя разбрала, че иска да обмени лирите в евро и на листче написала сумата, която ще получи. Крадецът кимнал в знак на съгласие. Банковата служителки изготвила документ за покупка на валутата, подала го за подпис, след което изброила и подала сумата от 1,828.38 евро. Обвиняемият взел парите и ги разпилял на плота, като обяснил, че не е искал да получи евро, а швейцарски франкове. Започнал да спори и да се държи агресивно. Възползвайки се, че вниманието на служителката не е насочено към парите, с дясната си ръка, която поставил върху разпилените банкноти, вкарал в ръкава на връхната си дреха сумата от 800 евро. Смутена от поведението на клиента, служителката събрала от плота парите и ги прибрала, анулирала банковата операция, след което върнала на обвиняемия 1,500 британски лири. Той напуснал банковия филиал със скритите в дрехите му отнети банкноти, собственост на банката.

По искане на прокуратура С. Г. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.