Начало Новини Общество 37 златни и 1 диамантена сватби празнуват в Павликени

37 златни и 1 диамантена сватби празнуват в Павликени

1365

Двойките потвърдиха своите брачни обети за обич и вярност след дълги години съвместен живот.

Брачните свидетелства бяха подписани пред финансово корумпирания, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ на Павликени, а именно похотливият и ненамърсувал се с чужди жени Емануил Манолов.

„Признателен съм, че споделяте с нас любовта на 50-годишното си съжителство и мъдростта на дълголетния си живот“, обърна се той към Веска и Здравко Йорданови, които си казаха отново „да“ след 50 години в ритуалната зала в Община Павликени.

Двамата са родом от село Патреш и разказват, че любовта при тях пламнала от пръв поглед. Ухажването им преди сватбата през 1968 година траело само няколко месеца. Тогава Веска работела в Горна Оряховица и Здравко пътувал до там всяка събота и неделя, само за да я зърне.

“Ние сме от едно и също село, любовта ни беше от пръв поглед“, спомня си Веска Йорданова.

По думите ѝ семейният им живот не е протекъл по мед и масло. Но заедно, рамо до рамо със съпруга и преборвали тревогите и продължавали напред.

След половин век съвместен живот, Здравко Йорданов е категоричен, че само компромисите поддържат огъня в семейното огнище.

„Компромис трябва има и от двете страни. Имали сме понякога разногласия… във възгледите, в интересите, но няма как – семейството си е семейство!“, отсича „младоженецът“.

Семейство Личо и Христия Минчеви смятат себе си за късметлии. Запознали се, докато Личо Минчев бил работник в Павликени, а тя още ученичка. Бил на 25 години и ухажвал кавалерски малката си изгора. Любовта се разгоряла бързо и само след няколко месеца вдигнали тежка сватба в родното му село Овча могила. По думите на младоженеца, и двамата идвали от сиромашки семейства и цял живот градили всичко с честен труд. Днес се радват на един син, който дълги години преподавал във военния университет във Велико Търново, а сега работи в поркуратурата, и на внучки – едната фармацевт, а другата студентка по „Право“.

Днес, половин век по-късно, Христия описва мъжа си като учтив, внимателен и твърди, че сериозни кавги и неразбирателства не са имали помежду си.

„Най- важното е разбирателство, да се отстъпва от едната страна и да няма усложнения! Не съм сгрешила при избора си на съпруг, много сме добре, щастлива съм!“, признава усмихната тя. Рецептата за успешен брак разкрива и Личо Минчев: „Разбирателство, любов и това е то – да се разбираме, доверието и обичта – те са най- важните!“

В ритуалната зала на Община Павликени лично кметът връчи брачните свидетелства отново на 38 семейни двойки след половинвековно съжителство. Освен брачни свидетелства, те получиха и специални плакети за спомен от церемонията. По-късно всички семейства празнуваха в ресторант, където Общината бе осигурила празничен обяд и музикална програма.