Начало Новини Благотворителност 50 деца от Павликени ще получават всекидневно „Топъл обяд“ от БЧК

50 деца от Павликени ще получават всекидневно „Топъл обяд“ от БЧК

1514

50 деца от Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в град Павликени ще получават топъл обяд през следващите 53 учебни дни. Инициативата „Топъл обяд“ на Българския червен кръст се провежда за втора година в училището.

Старт на кампанията дадоха директорът на ПГАТ Надежда Иванова и кметът на общината инж. Емануил Манолов. Кампанията стартира на 1-ви декември и ще продължи 3 месеца или 53 учебни дни. Всички ученици, които ще получават ежедневно храна, са от социално слаби семейства. Стойността на целия проект е 3,975 лева.

БЧК поддържа подобна форма на подпомагане в по един обект във всяка област в страната. Дневният оклад е в размер на 1.50 лева. От училището имат задължение да осигурят подходящата материална столова база, каквато има в ПГАТ „Цанко Церковски“. За тях има осигурено по едно основно ястие, две филий хляб и плод, за да постигнат здравословно хранене. Голяма част от учениците са от близките села и ползват ежедневно транспорт. Освен това, според заявленията, които те подават до БЧК, те са от много бедни семейства. Учениците са от семейства с един родител, разведени родители или безработни такива.

На старта на инициативата присъстваха директорът на ПГАТ „Цанко Церковски„ Надежда Иванова, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, Румяна Христова – специалист от БЧК – Велико Търново, М. Катинова – председател на БЧК – Павликени и други. В обръщението си към децата инж. Манолов подчерт  общинските инициативи, чрез които Общината работи, за да се намалят разликите в стандарта на живота между населените места.