Начало За Забава 5,000 души пяха с вулгарните „Скандау“ на Празника на яйцето в Павликени

5,000 души пяха с вулгарните „Скандау“ на Празника на яйцето в Павликени

1073

Над 5,000 души пяха крайно вулгарна и неподходяща песен заедно с т.нар. рапъри от „Скандау“ по време на шестото издание на Празника на яйцето в Павликени. Местният фестивал се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД.

По традиция на празника имаше специална сцена с изпълнения на различни детски и ученически състави, щандове на занаятчии, детски кътове и много атракции за посетителите в градския парк „Кирил Ракаров“.

От рано сутринта в парка закипя трескава подготовка за събитието. В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. „Тайната на добрия омлет е, че се прави с щипка любов и с яйца от Павликени“, разказа тя, докато разбъркваше сместа. Над 4,000 яйца, дарение от спонсора на събитието, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т.н. по време на празника.

На своята маса Зоокът Павликени представи яйца от над 46 вида птици – фазани, пъдпъдък, щраус, зеброва амадинка, нанду, токачка, зелени яйца от араукана и много други. Голяма част от тях са събрани от птиците, които са показани в зоопарка, а останалите са дарение.

Селски кът организираха членовете на Народно читалище „Братство – 1884“. Те показаха носии и песни от павликенския край, а жените от народния хор бяха приготвили и много кулинарни изкушения за гостите. „Селския кът трябва да има много богата трапеза, хората да са усмихнати“, каза компрометираният и печално известен в града и монтиран на тази си длъжност червен секретар на читалището Петър Петров.

Началото беше дадено сутринта от домакина – червения „кмето“ инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „Няма народ по света, който да не изразява уважението си към яйцето. От древни времена яйцето символизира раждането на нов живот. Всички ние сме заедно за шеста година, за да празнуваме заедно значението на яйцето за нашия живот“, каза „кмето“. Той благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.

Сред официалните гости бяха червените народни представители Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, превръщайки събитието в своеобразна червена предизборна кампания, кметове от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерт съпътстваха празничната програма през целия ден. И тази година бяха организирани атрактивните игри между представители на местната власт в страната.

Секретарят на община Златарица Таня Лазарова се справи най-бързо с отделянето на белтъци от жълтъци. Във втората надпревара, където трябваше да се обелят най-много яйца, спечели народният представител Явор Божанков, който обели 18 яйца. В естетската дисциплина за аранжиране на поднос с яйца най-добре се представи заместник областния управител Ивета Кабакчиева.

Кулинарният конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев. Ястията бяха подредени на маси близо до сцената и всеки можеше да ги разгледа и опита.

Специална томбола с голяма награда електрически скутер City Coco Harley беше проведена с публиката.

Изненада поднесоха топ-готвачите от магазин „Абсолют +“ – Румен Маринов и Петко Петков. Сред кулинарните изкушения, които те представиха, бяха бананов фостър, петифури, великденски курабийки с мандаринов вкус, фаршировани яйца, панирани яйца с кокосови стърготини, яйчено руло с крема сирене и мус от меса и мини питки с печено пиле.

В обедните часове най-малките гости на празника се забавляваха в интересни творчески работилници и ателиета. Организираха ги аниматорите от парти агенция „Фантизатор“ – Павликени.

Младият рапър Пело Кръстев беше първата звезда за вечерта. Той е много нашумял в последните месеци сред тийнейджърите и макар да е само на 14 години има десетки хиляди последователи в YouTube. С дебютните си песни той подгря участието на група „Скандау“.