Начало Спорт Футбол 60 години от участието си в „А“ РФГ празнува футболът в Павликени

60 години от участието си в „А“ РФГ празнува футболът в Павликени

3343

С официална церемония и връчване на почетни плакети на ветараните от ОФК „Павликени“ беше отбелязана днес 60-годишнината от участието на павликенския клуб „Червено знаме“ в „А“ РФГ.

Обновеният градски стадион „Ганчо Панов“ посрещна всички гости. Това е едно от спортните съоръжения в града, който бяха реконструирани по проект на Община Павликени.

Над 120 ветерани или техните наследници получиха специалния паметен плакет по повод годишнината. Връчи им ги кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. За честването в града дойдоха зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов и председателят на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново Трифон Иванов.

„60-та годишнина от участието на отбора на „Червено знаме“ –Павликени в „А“ РФГ ни вдъхновява днес да мечтаем за ново възраждане на силния спортен дух в нашия град“, обърна се към ветерани, гости и публика градоначалникът инж. Емануил Манолов. „Подвигът, който състезателите от Павликени са постигнали през тези години е неоценим. Дадох си сметка за този дух на победители, който предците ни са имали, докато събирахме материалите за изложбата в Историческия музей. Страст към играта, гордост, устрем към победата – чухме вече, че тези качества са сложили началото на футбола в Павликени и са довели до успеха на „Червено знаме“ през 1954 – 1955 година“.

„Спортните събития не са функция само на спортния дух на хората. За това трябват и добри игрища и инфраструктура. Благодаря на местната управа за нейните усилия да се радвате днес на новото спортно съоръжение. Пожелавам Ви да гледате като фенове и радетели на българския футбол много интересни игри тук и ОФК „Павликени“ да кове значими победи!“, каза зам.-председателят на НС Иван Иванов.

Трифон Иванов връчи плакет от името на председателя на БФС на инж.Манолов за подкрепата, която оказва кметът на местния футболен отбор.

От името на ветераните се изказа Петър Трайчев, който пожела на колегите си от клуба здраве и радост, а на младите футболисти да виждат стадиона пълен с хиляди зрители и привърженици на футбола.

По-рано през деня ветераните разгледаха специалната изложба, която Исторически музей-Павликени подготви със снимки и експонати от историята на клуба. Директорът на музея Нели Цонева разказа за историята на клуба и за победите през 1954 г., които водят до участието на „Червено знаме“ в групата на елитните отбори на България през 1955 г.

Празникът продължи с демонстративен мач между ветераните на ОФК „Павликени“ и ветераните на ФК „Левски“-София. Двубоят завърши при равен резултат 3:3, след което бяха изпълнени и дузпи.