Начало Новини Образование 80% от абитуриентите на ПГАТ „Цанко Церковски“ са приети в университет през...

80% от абитуриентите на ПГАТ „Цанко Церковски“ са приети в университет през 2014 г.

1559

80% от абитуриентите на ПГАТ „Цанко Церковски“ Павликени през 2014г. са постъпили във висши учебни заведения. Справката е изготвена от Регионалния инспекторат по образованието.

С този резултат павликенската професионална гимназия е втора във Великотърновска област. Изпреварва я единствето Търговската гимназия в Свищов, където 90% от абитуриентите са продължили към висше образование.

Около 50% от учениците на областно ниво избират да започнат работа след завършването си. 44% влизат във ВУЗ, а 6% остават безработни. Професионалните гимназии изпреварват традиционно СОУ-та при сравнението на реализация на работещите. При бившите техникуми е и по-ниският праг на безработни, сочи справката.

Две защитени паралелки отваря от есента професионалната гимназия. По професията „Полиграфист” с придобиване на ІІI СПК ще се приемат ученици след завършен VII клас. Втората възможност е за обучение по професията „Растениевъд“ с придобиване на ІІI СПК. И двете специалности са съобразени с търсенето на пазара на труда и исканията на местния бизнес в Павликени.