Начало За Забава XI празник на яйцето в Павликени

XI празник на яйцето в Павликени

90

След Великден и Гергьовден в град Павликени чакат хиляди гости за измисления празник на яйцето. За първи път той ще се проведе в два дни – на 10 и 11 май, а неговото XI издание е с напълно нова концепция, съобщава БНР.

„Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична насоченост, освен традиционните забавления и гозби с яйца, разказа за медиите кметo на Павликени Емануил Манолов.

В Павликени е един от най-големите промишлени производители на кокоши яйца в България, а в зоокъта в града се отглеждат стотици екзотични птици, чийто ядливи яйца отново ще бъдат показани на празника и раздадени на посетителите.

11-ият празник на яйцето в Павликени започва вечерта на 10 май с изпълнения на всички ученически състави в общината и с концерт на Дара Екимова.

На следващия ден са концертите на Папи Ханс, Гергана Стоянова и рокаджиите от групата на Александър Симеонов, а в градския парк „Кирил Ракаров“ от сутринта ще ухае на вкусни гозби с яйца.

За първи път ще има специална зона за местните традиции на населените места в Павликенско, където ще се демонстрират характерните ястия и представят празниците и фестивалите им, защото в културния календар на Павликени годишно има по над 100 събития, разказа в аванс за празника на яйцето кметo на Павликени Емануил Манолов:

„Всяко село ще има собствена шатра да представи най-вкусните местни гозби, с акцент яйцето, най-интересните традиции, най-увлекателните легенди и най-красивите местни предмети, изработени от хората от селата“.

Ще бъде издадена специална книжка с традициите на павликенските села, която ще се раздава безплатно на посетителите, както и безплатни ще бъдат всички събития от двудневния от тази година празник на яйцето в Павликени.

Тази година на празника ще готви шеф готвачът Дани Спартак, поясни Мария Петкова от организаторите:

„Със сигурност ще има много, много яйца. Над 200 яйца той ще включи в своята рецепта и това, което подготви за посетителите на празника на яйцето. Всеки един от тях накрая ще има възможност да си опита от неговото кулинарно изкушение“.

На всяко издание на празника на яйцето в Павликени в парка „Кирил Ракаров“ се събират между 3 и 4,000 посетители, затова тази година екологията е изведена на преден план – без никаква пластмаса и с кампания за разделното събиране и изхвърляне на отпадъците, поясни кметo Емануил Манолов:

„Още една новост е акцентът върху околната среда, опазването на природата, биологичните аспекти. В парка ще бъде обособен специален екокът. СУ „Бачо Киро“ подготвя свой щанд, където ще представи иновативни идеи по темата, ще има  много изненади на техния щанд“.