Начало Новини Изкуство Деветокласник шие сам носиите си

Деветокласник шие сам носиите си

1206

Той е само в 9 клас, но любовта му към фолклора става неизменна част от неговия живот и ежедневие. Неговото име е Иван Миронов от град Павликени, а нещото, което го прави различен от всички останали е любимото му хоби, а именно да веза и шие изцяло на ръка фолклорни носии.

Изпъстрени от стотици елементи, кой от кой по труден, той сам самичък се научава да изработва така сложните елементи, с които не могат да се справят дори професионални шивачи. Младежът вече си е изработил своя хайдушка носия, която носи с гордост. Въпреки че направата ѝ му отнема около година време, той е изключително доволен от финалния вариант. Фолклорният костюм се състои от риза, потури, красив и богато украсен чепкен и калпак. За направата им Иван използва естествени материи, като памук, вълна, коприна, съшити с памучен конец. Красивите гайтани също са оригинални и са изплетени по стара технология на 200-годишни станове.

Докато работи върху тях, Иван Миронов се вдъхновява от старите филми като “Капитан Петко войвода”, “Записки по българските въстания”, “Под игото”, “Шибил” и др.

Освен че прави красиви носии, сръчното момче има слабост към книгите и писането. Деветокласникът вече е написал първата си авторска пиеса, отново подтикнат от любовта си към българския фолклор. Тя е озаглавена “Крали Марко в 21 век”.

Ето какво още разказа Иван Миронов пред Trafficnews.bg тук.