Начало Новини Детски шахматен турнир „Маринополци“ събра малките любители на древната игра

Детски шахматен турнир „Маринополци“ събра малките любители на древната игра

1002

Последните няколко години гр. Павликени се превърна в много атративна шахматна дестинация, след като за четири години се организираха седем турнира. Тази събота се проведе IV издание на шахматен турнир „Маринополци“. Организатори бяха ШК „Асеневци“ и ШК „Маринополци“ в лицето на Цвета Галунова и Даян Нинов.

За разлика от предишните издания, тази година състезанието бе само за деца и то в нестандартни групови категории: 9, 11, 13 и 15 години. Участие взеха 42 деца.

Първенец сред 13-годишните и победител в генералното класиране стана представителят на шахматен клуб „Тунджа“, гр. Ямбол, Антоан Иванов. В групата на най-малките със злато се окичи Николай Димитров (ШК “Етър“), при 11-годишните надделя Денислав Иванов (ШК “Орловец“), а Ивелин Стефанов от ШК „Асеневци“ с убедително силна игра заслужено взе златния медал в най-голямата възрастова категория до 15 г.

При девойките най-добре се представи Мелинда Хамзова (ШК „Орловец“). От местните представители на ШК „Маринополци“, гр. Павликени, след дележ с равен брой точки на първо място застана Божидар Златанов, като малко по-добри показатели му отредиха една по-висока позиция в крайното класиране пред Денислав Христов. Бронза заслужи Пресиан Йорданов.

На турнира се раздадоха 700 лв. в награди: 8 парични, 24 медала, 4 купи, предметни награди и ваучери за безплатно участие на предстоящия голям открит турнир на 16.11. за купа „Павликяни“, с който Павликени продължава да събира любителите на древната игра. За всички малки участници имаше пакети с лакомства, осигурени от супермаркет „Абсолют +“. Наградите връчи зам. кметът на община Павликени инж. Анастасия Вачева, а кметът на общината инж. Емануил Манолов, под чийто патронаж се проведе събитието, отправи специално приветствие към всички участници и придружители, които уважиха IV издание на шахматен турнир „Маринополци“.

„Преди повече от 20 години Павликени бе град с големи шахматни традиции, но хората като че ли бяха забравили за тази хубава интелектуална игра в последните две десетилетия. В изминалите няколко години обаче традициите се събуждат, в Павликени се организират едни от най-големите и любими турнири през годината. Ние много работихме, за да се случат нещата, но не съжаляваме за нито един миг от времето и енергията, които сме вложили, защото не бяхме сами, защото винаги срещахме помощ и разбиране от страна на Общината и най-вече в лицето на инж. Емануил Манолов, който винаги посрещаше нашите идеи с радост, внимание и всеотдайност! Павликени се превръща в шахматен център на България, защото ние сме млади, енергични и отдадени, влагаме душа и сърце в това, което правим, но срещаме и подкрепа. А подкрепата ни мотивира, вдъхновява и поддържа вярата ни, че това, което правим има смисъл!“ – споделиха организаторите и ръководители на шахмата в Общината Цвета Галунова и Даян Нинов след края на състезанието.

За огромно съжаление обаче констатираме, че сред редиците на организаторите има хора, които не владеят българския правопис толкова добре колкото може би „древната“ игра и/или славословенето по кметски адрес (както е видно по-горе).

Забележете надписите на пликовете, които държат децата. Всеки плик има по 2 идентични правописни грешки. Думите „Община“ следва да бъдат написани с малко „о“, а след римските цифри, които в българския правопис са се наложили като начин на изписване на числителни редни, не са добавя наставка (суфикс).

Язък.