Начало Новини Околна среда Над 71 тона отпадъци събраха доброволци от Великотърновска и Габровска области, съобщават...

Над 71 тона отпадъци събраха доброволци от Великотърновска и Габровска области, съобщават от РИОСВ – Велико Търново

781

72.1 тона отпадъци са събрани на територията на общините от Великотърновска и Габровска области в рамките на инициативата „Да изчистим България заедно“.

Акцията се проведе през уикенда, припомни за медиите Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността в Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица.

Най-голямо количество отпадъци отчитат община Габрово – 28.34 тона и община Трявна – 11.68 тона, следвани от Севлиево – 8.42 тона и Елена – 8 тона.

„В община Горна Оряховица са събрани 4,6 тона, в Златарица – 2,24 тона в Свищов – 3 тона, по 1,5 тона в общините Велико Търново, Павликени и Сухиндол. Отпадъците са депонирани на регионалните депа Велико Търново, Севлиево, Габрово и село Санадиново“, допълни Милка Асенова.

Почистени са 190 места, от които най-много в община Павликени – 41 и община Велико Търново – 28.

Общо 2,558 доброволци са участвали в кампанията. Най-голяма активност отчита община Павликени – 513 граждани, по 360 в Севлиево и Свищов, 230 в Лясковец. За община Велико Търново хората са 432, като 23-ма от тях са служители на РИОСВ.

„Екипът на инспекцията почисти 2 места – района около инспекцията, подходите към спирка „Качица“ и към сградата на БКС, и отсечка към Петропавловския манастир. Събрани са 20 чувала отпадъци, предимно с хартиени, метални и пластмасови опаковки“, уточни още експертът.