Начало Новини Администрация Не могат да уволнят лаборантката със скенера, била болна, плаши със съд

Не могат да уволнят лаборантката със скенера, била болна, плаши със съд

922

Скандалът в общинската болница в Павликени набира нова сила.

Само ден след като стана ясно, ча рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева ще се отърве с най-лекото наказание, забележка, ръководството на болницата промени мнението си и заговори за дисциплинарно уволнение. Виновната лаборантка обаче е категорична, че ако това се случи ще заведе съдебно дело срещу болницата. Заявява, че не може да бъде уволнена, тъй като има един куп заболявания, най-тежкото от които е диабет. Със съжаление управителката на болницата д-р Ренета Кръстева признава, че в случая подчинената ѝ е права и тя не може да бъде уволнена, защото законът и кодексът на труда я пазят.

Болничната шефка и подчинената и лаборантка имат разногласие и по отношение на това каква е причината за инцидента със затворената шест часа в помещението със скенера възрастна пациентка. Според лаборантката Камелия Кръстева, тя забравила за пациентката, тъй като била претоварена и принудена да работи в два кабинета по едно и също време. Според управителката на болничното заведение обаче, това не е вярно, тъй като във въпросния ден, 7 октомври, в рентгена по график е имало дежурни 4 човека: двама лекари и двама лаборанти. Персоналът на болницата е раздвоен в отношението си към своята колежка и какво трябва да бъде нейното наказание. Според една част от лекарите и сестрите Камелия Кръстева трябва да бъде махната от болницата, защото с поведението и действията си е уронила престижа на здравното заведение. Според други обаче, неприятният инцидент е можел да се случи на всеки един от персонала, тъй като  заради липса на достатъчно медицински кадри, работещите в болницата са подложени на голямо напрежение и стрес.

Скандалът с общинската болница в Павликени гръмна преди седмица след като стана ясно, че 70-годишна пациентка е прекарала шест часа в заключено помещение върху скенера, на който и е правено изследване на белите дробове. Жената отишла на преглед след като била насочена от отделението в същата болница, където се лекувала за тежка пневмония. Какво се е случило в кабинетът за образна диагностика след това е трудно да се каже. Според близките на пациентката Асенка Христова, тя е била забравена от лаборантката обслужваща скенера, която я заклчила в стаята със скенера и си тръгнала. В началото дори се заговори, че възрастната жена е била и завързана за апаратурата, но това се оказа, че н е вярно. Според самата лаборантка Камелия Кръстева жената най-вероятно е заспала върху скенера. Кръстеване отрича вината си и обяснява, че досега няколко пъти е поднасяла извиненията си на пачинтката и нейните близки. Каквото и да се е случило, буди съмнение фактът, че в продължение нашест часа 70-годишната пациентка не е направила дори и опит да стане от скенера и да се опита да привлече внимание към себе си чрез удари по вратата или стените на помещението, при което тя при всяка положение е щяла да бъде чута от работещите в съседните кабинети.

По случая проверки извършват РЦЗ и РЗОК във Велико Търново. Резултатите от тях обаче ще станат ясни най-рано в едномесечен срок.