Начало Новини Здраве Нова линейка за Павликени по проект на здравното министерство

Нова линейка за Павликени по проект на здравното министерство

1052

1.1 млн. лв. са предвидените средства от Министерство на здравеопазването за ремонт на спешната помощ във Великотърновска област. От тях 443,705 лв. без ДДС са заложени за Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново, а останалите 669,574 лв., също без ДДС, са за филиалите в Горна Оряховица, Свищов, Павликени, Стражица и Полски Тръмбеш. Обновяването на спешните звена е по проекта “Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ” на МЗ, финансиран по ОП “Региони в растеж”.

Вече е обявена обществената поръчка за избор на изпълнител за Северен централен район за планиране. За старата столица е предвидено изграждането на нова сграда със стоманобетонна конструкция в двора на болницата, като срокът за изпълнение е 8 месеца, според заложеното в обществената поръчка. Във филиалите в областта ще бъде извършено преустройство на съществуващата база с усвояване на допълнителни площи. Сроковете за изпълнение са между 4 и 6 месеца. Най-много пари има за филиала в Горна Оряховица – в размер на над 168,000 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти е до 29 октомври, след което ще бъдат избрани фирмите изпълнители на строително-ремонтните дейности. Очаква се ремонтите да започнат догодина.

Междувременно миналата седмица ЦСМП – Велико Търново, получи още една нова линейка по проекта на здравното министерство за обновяване на системата на спешната помощ в страната. Така новите автомобили за региона стават общо 3, след като през лятото бяха осигурени 2 нови линейки, разпределени във Велико Търново и Горна Оряховица.

Най-новият автомобил ще бъде предоставен на филиала в Павликени, уточни д-р Валентина Хаджирадева, директор на ЦСМП – Велико Търново. Тя подчерта, че автопаркът на Спешната помощ е в добро техническо състояние, но очакват подмяната на всички 13 линейки, като трябва да разполагат и с една резервна. Приоритетно се подменят колите първо на тези филиали, чиито автомобили са с най-голям пробег. Новите санитарни автомобили разполагат със съвременно медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, а гаранционният срок и на колите, и на апаратурата в тях е 5 г., уточняват от МЗ.