Начало Новини История Павликени тържествено чества 3 март

Павликени тържествено чества 3 март

576

С тържествено честване на площад „Свобода“ Павликени отбеляза 142-та годишнина от Освобождението от турско робство и Националния празник на България – 3-ти март.

„Националният празник на България е повод да се обърна към Вас с думи на патриотизъм и национална гордост. Това е ден за почит и ден за размисъл. Ден, в който да си припомним националните идеали и да пазим историческата си памет!“, каза заместник-кметът на община Павликени инж. Анастасия Вачева в официалното си слово по повод националния празник на България 3 март.

„Нека днес, 142 години след Освобождението на България, да си спомним за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили през вековете духовното богатство на нашия народ и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане“, каза още заместващият кмета. Тя подчерта, че ако днес говорим за България като демократична, свободна, суверенна и независима европейска държава, то първата стъпка към това е подписването на Санстефанския мирен договор.

Стотици жители на града се събраха на централния площад „Свобода“ за официалното събитие. Сред тях бяха учениците от трите училища, деца от детските градини, общински съветници, представители на политически партии, общественици и културни дейци.

Заупокойна молитва за загиналите за свободата на България отслужи архимандрит Георгииииииий. Цветя и венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Те паднаха на колене и запазиха минута мълчание в памет на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

За съжаление България до ден днешен остава зависима от агресивната, враждебна и империалистична политика на Русия спрямо нея.