Начало Новини Инфраструктура ВиК „Йовковци“: Ако времето се задържи сухо, в Павликенско ще имат сериозни...

ВиК „Йовковци“: Ако времето се задържи сухо, в Павликенско ще имат сериозни проблеми с водата

78
вода

Проблемът с водата в община Павликени вероятно ще е много сериозен през летните месеци, ако времето се задържи сухо, както е в момента. Това каза за  медиите управителят на ВиК „Йовковци“ Илиян Илиев. Той обясни и причината – населените места в региона се захранват от собствени водоизточници, които често пресъхват, ако не вали.

„За съжаление това се случва в 21 век. Трайното решение за този район е язовир Александър Стамболийски. Първо, той трябва да бъде пригоден за питейни нужди, а след това да се изгради и водопровод, който да захрани тези населени места. Собствените водоизточници са нетрайно решение, особено с климатичните промени, от които страдаме всеки ден“, обяснява Илиев.

Той уточни и, че отговорността е споделена. За да се случи подмяната на старите водопреносни мрежи, трябва заедно да работят общините, ВиК дружеството и държавата.

„На ВиК като бенефициент му предстои реализирането на проекти по програма „Околна среда“. Размерът на безвъзмездната помощ е около 200 милиона лева, но по-голяма част от средствата ще отидат за пречистване и канал, и по-малко за водопровод“, каза още управителят.