Начало Новини Политика Зърнопроизводителите се отказаха от протести

Зърнопроизводителите се отказаха от протести

1013

Отказваме се от протестите  да блокираме бензиностанции с демонстративно зареждане на тракторите, предвидени за 3 април, съобщи Румен Тодоранов, председател на Регионалния  фермерски съюз в Павликени. Вчера на срещата с браншовата организация на зърнопроизводителите, премиера Бойко Борисов, земеделския министър Румен Порожанов и вносителя на Законопроекта за горивата – депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров, се разбрахме да бъдат направени промени в закона, който ни скара с властта, така че земеделският производител на бъде заложен като потребител, а не като търговец на нафта и газьол, обясни Тодоранов. Той добави, че вече е изготвен доклад с предложенията на браншовата организация, който ще бъде внесен в Парламента при обсъждане на Проектозакона за горивата. Освен това премиерът Борисов е поел ангажимент ГЕРБ да подкрепи Законопроекта с предложенията на земеделците, като се очаква той да влезе в сила от Нова година.

Според Тодоранов, Емил Димитров е гарантирал, че с промените земеделските производители няма да понасят административна и финансова тежест и това се отнася за регистрираните вече  в бранша. За новите ще има облекчен режим, като контролът на горивата ще остане без нивомери, за които са необходими допълнителни разходи.

Бяхме недоволни, че с Проектозакона ни вменяват неизпълними задължения да зареждаме на бензиностанциите и да имаме тежък регистрационен режим, припомни шефът на Регионалния съюз в Павликени. Затова в декларация до Парламента и Правителството настояхме да бъдем изключени от Проектозакона и заявихме, че ако това не се случи, ще блокираме бензиностанции в страната, заяви Тодоранов.