Начало Новини Инфраструктура Искат разрешително за морски плаж на Павликени

Искат разрешително за морски плаж на Павликени

4256

6 общини са въвели в Административния регистър данни за режим „Издаване на разрешително за ползването на морски плаж през летния сезон”. Сред тях обаче са общини, които са доста отдалечени от морския бряг – например Мъглиж, Лесичово, Чепеларе (такса 50 лв.), Павликени (такса 100 лв.). Това става видно от доклад на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

И четирите населени места са достатъчно далеч от Черно море.

Мъглиж се намира в област Стара Загора, в съседство са Казанлък, Гурково и Николаево, които не са черноморски градове.

Лесичово е в област Пазарджик, която също е далеч от морето. Наблизо тече река Тополница, която излиза, че е взета за море.

Чепеларе по-скоро има общо с планината, отколкото с морето. През него протича река Чепеларска.

Павликени се намира в област Велико Търново. Вместо море има карстов извор, който е разположен до шосето Велико Търново – Павликени.

Таксите от 50 и 100 лв. е неясно как са изчислени. Няма никакви критерии за тях, коментират експерти, участвали в проучването.

За да се преодолеят подобни нелепи случаи, Центърът предлага унифициране и стандартизиране на режимите като процедури, документи, срокове, изисквания, образци за заявления, дори и такси – когато е възможно. Позитивна мярка би било централизираното въвеждане на данни в регистъра.