Начало Спорт “Маринополци” събра над 80 състезатели в Павликени

“Маринополци” събра над 80 състезатели в Павликени

244

Над 80 състезатели от цяла България премериха сили за купа “Маринополци” в Павликени. Три шахматни федерации бяха представени в 9-кръговото състезание: българската, руската и канадската. Едноличен шампион с убедителен резултат от 8 т. от 9 възможни стана фм Георги Филев от ЦСКА с подгласници майсторите на спорта Любомир Данов и Стоян Иванов. При сеньорите най-добре се представи Диан Диков от Ловеч, в категорията до рейтинг 2,000 надделя Георги Николаев от Перник, а до 1,800 първото място взе русенецът Николай Желязков.

В специално извадково класиране бяха определени и шампиони сред децата в различните категории. Сред всички с най-убедителен резултат бе евопейският вицешампион Николай Желев от Бургас, който взе златото и при 14-годишните деца. При 12-годишните надделя представителят на домакините от ШК “Асеневци” Валери Белчев, следван от Стефани Бижева (“Етър”) и Кристиян Кънев (“Орловец”). При 10-годишните “Асеневци” доминира – първи е Теодор Тутеков, следван от Йоан Велчев от “Орловец” и Станислав Тошкин от “Асеневци”.

При най-малките до 8 г. триумфира Виктор Стоядинов (“Етър”), следван от Георги Стефанов (ЦСКА) и Александра Георгиева (Асеневци). Най-добре представило се дете от местния клуб “Маринополци” бе Пресиан Йорданов. В класирането го следваха Боян Найденов и Мартин Кирев. За призьорите в различните възрастови групи имаше купи, медали и предметни награди.

Организаторите връчиха на „кмето“ плакет в знак на благодарност за съдействието, което е оказвал през годините за това шахматът да се превърне в един от водещите спортове на Общината.

“С годините с инж. Манолов сме изградили толкова добър екип, че организацията на турнирите винаги преминава чудесно, а гостите на античния град остават възхитени от красотата на Павликени. Той пожела до края на годината да организираме още един турнир, който ще бъде трети за годината. От 2016 г. работим с Община Павликени, провеждаме тренировки с деца в училищата и градините, даже през последните две години в Павликени имаме повече деца, отколкото във Велико Търново, където е базата на “Асеневци”, споделиха организаторите и ръководители на ШК “Асеневци” и местния клуб ШК “Маринополци” Цвета Галунова и Даян Нинов.