Начало Новини Бизнес Габровска фирма развива нетрадиционен бизнес в Павликени

Габровска фирма развива нетрадиционен бизнес в Павликени

4257
Шарен слънчоглед.
Шарен слънчоглед.

Габровска фирма развива нетрадиционен бизнес в павликени, като в силния сезон дава работа на почти 600 човека. Дружество „Бон” изнася храни за диви птици почти по целия свят.

Собственикът на фирмата Калин Вълчев решава да я премести в Павликени, тъй като тук е земеделски район и лесно се набавя суровина. Така производствената база е прехвърлена в нашия регион заради контактите на собственика с големите земеделски производители.

„Направиха доста инвестиции, след като преместиха производството си от Габрово. Буквално преобразиха сградите на бившето ТКЗС. Доволни сме от факта, че има такъв инвеститор”, разказа кметът Емануил Манолов. За да си осигурят работна ръка, от дружеството карат персонал от Горна Оряховица, Лясковец, Левски, Велико Търново и други населени места.

Основното производство на „бон”, която има 12-годишна история, са естествените храни за диви птици. Доста от тях се приготвят ръчно. В момента компанията е един от водещите български износители на шарен слънчоглед и природни продукти за зимно подхранване на дивите птици. Експортът е за почти цяла Европа и Америка.