Начало Новини Инфраструктура Община Павликени дава 9,000 лв. за археологически наблюдения по трасето на водния...

Община Павликени дава 9,000 лв. за археологически наблюдения по трасето на водния проект

1308
Павликени

Три археологически екипа започват работа на част от трасето, по което в павликени се осъществява водният проект. Това стана ясно вчера, след като кметът на общината инж. Емануил Манолов съобщи, че при изкопните работи на една от улиците в града е открита керамика. „Длъжни сме да спрем работа и да съберем археологически екипи. Освен това като община, на чиято територия се извършват ремонтните дейности, сме длъжни да осигурим и финансирането на работата на археолозите”, коментира инж. Манолов.

9,000 лв. от бюджета си ще трябва да вложи общината в непредвидените археологически разкопки. Това са средствата, които бяха заделени за проучвания в Античния керамичен център. „За съжаление, това лято явно няма да успеем да заделим пари за керамичния център, където миналата година след 33-годишно прекъсване възстановихме разкопките. И те бяха и учебни, в тях участваха студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Тогава ние дадохме 9,000 лв., а университетът участва с 2,000 лв., но тази година явно няма да успеем да ги направим”, призна кметът.

Керамиката, която е спряла засега водния проект, е антична, вероятно е от II – III в. Не е изненада за никого, още повече че преди години такава керамика се е появила и в частни дворове. Седем улици ще бъдат включени в това археологическо наблюдение. „Ние ще работим успоредно с фирмата, която извършва проекта. Нашата работа е да следим какво излиза изпод земята и ако преценим, че има смисъл, може да започнем и спасителни разкопки”, уточнява археологът в Историческия музей в Павликени Калин Чакъров.

Водният цикъл е най-мащабният проект на община павликени. За него администрацията на инж. Емануил Манолов е успяла да спечели малко над 31 млн. лв. Проектът включва строителство на градска пречиствателна станция за отпадни води и изграждане на довеждащ колектор и прилежаща инфраструктура.