Начало Новини Образование ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени ще предлага дуално обучение

ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени ще предлага дуално обучение

1431

С модерен 3D принтер и софтуер последно поколение работят възпитаниците на Професионалната гимназия по аграрни технологии (ПГАТ) „Цанко Церковски“ в Павликени.

Съвременните технологии са част от обучението на тези, които са избрали специалността „Полиграфия“. В момента учениците в това професионално направление са 45 и учат в IX и X клас, където им преподават най-добрите специалисти в областта на полиграфията. Тийнейджърите развиват знания и умения в областта на предпечатната подготовка и печата. Те имат часове по практика в „Унипак“ АД, където могат да наблюдават и да се включат в производствения процес, както и да материализират своите проекти, създадени в училище – календари, плакати, опаковки и други.

Първият випуск „Полиграфия“ е приет през учебната 2015 – 2016 година. В момента само в две професионални гимназии в България се обучават ученици в тази специалност и едното от тях е гимназията в Павликени. Училището работи заедно с „Унипак“ АД и Община Павликени, благодарение на което от тази учебна година специалността „Полиграфия“ вече ще предлага и дуално обучение на учениците. Това на практика означава, че следващият випуск ще осъществява обучението си паралелно на две места – в професионално училище и в предприятие. А това дава реални шансове на завършилите да започнат работа веднага след дипломирането си.