Начало За Забава Пищен концерт за годишнината от първата битка на четата на Хаджи Димитър...

Пищен концерт за годишнината от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа организират в с. Караисен

624

Пищен концерт по повод годишнината от първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа организират в село Караисен, община Павликени. Основните организатори от кметството и читалището уточняват, че проявата се случва за втора поредна година.

Преди точно 153 години, когато четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа минава покрай лозята на с. Караисен, в сражение дава първите си няколко жертви. Всяка година на 6 юли пред паметника на българските четници се поднасят венци и се изчитат имената на загинали във войните през XX в. в знак на почит към тяхното геройство и саможертва.

„Няколкохилядно село преди години, днес в Караисен едва се преброяват 600-700 души. Преди две години бе закрито училището и сега караисенските деца ходят на училище в общинския център Павликени, а населението, което е останало, е предимно възрастно. За съжаление, тази тъжна картина описва повечето села в България. Смятам, че разнообразяването на културния живот внася лъч надежда и радост за жителите, а и не само. Всички ние, които живеем в града, намираме хубава причина, за да посетим възрастните си прародители или просто да се разходим до родните си места”, споделя Цвета Галунова, която организира на гала концерта.

В програмата ще вземат участие професионални танцьори и певци, любители на фолклора, както и много деца. Концертът е с вход свободен, а началото ще е малко след 19:00 часа.

Събитието се осъществява със съдействието на Община Павликени, МКБППМН, Кметство Караисен, Народно читалище „Добра надежда – 1896”, ОППК „Възраждане – 92”, верига местни супермаркети, винарска изба, както и доброволното участие на радетели за село Караисен.