Начало Новини История Показват цигулката и палитрата на оперния бас Никола Гюзелев

Показват цигулката и палитрата на оперния бас Никола Гюзелев

674

Цигулката и палитрата на Никола Гюзелев стават част от експозицията на Исторически музей в Павликени. Дарението на тези и други вещи на великия бас направи съпругата му Анна Мария Гюзелева при откриването на авторска изложба с картини на почетния гражданин на Павликени.

Ценните предмети ще бъдат показани в постоянен кът за Никола Гюзелев, който ще бъде подреден и открит през есента в залите на музея. В дарението са включени още графика-портрет от Ставри Калинов, четири албума със снимки, книги на италиански и български език за певеца, плакати, дипляни и компактдискове от негови изяви, както и една монография.

20 картини портрети, нарисувани от Никола Гюзелев са показани в Исторически музей-Павликени до 10 септември. Те се показват за първи път извън София и са един от малкото шансове ценителите да видят и другия талант на известния оперен певец.

Идеята за авторска изложба с творби на Никола Гюзелев е на шефката на местния музей Нели Цонева още отпреди 10 години, когато певецът е поканен за изложба в залите на музея. „Тогава той се засмя от сърце и каза, че за първи път в живота му се случва да го канят и да го търсят като художник, а не като певец. Съдбата реши друго и приживе не успяхме да реализираме изложбата. Щастлива съм, че днес можем да изпълним тази мечта“, каза  Цонева.

„Кмето“ на Павликени Манолов подари на Анна Мария Гюзелева снимка от момента, когато през 2012 г. му връчи двустранния плакет за почетен гражданин на Никола Гюзелев. „От името на фондация „Никола Гюзелев“ осъществявам дарение за Исторически музей – Павликени. То съдържа албуми, които лелята на Никола – Мария Гюзелева със собствените си ръце беше събрала и изработила със снимки и прес-информация за концертите му в цял свят. Даряваме и една цигулка, на която е свирил и бащата на Никола, а след това и той самият, както и една от палитрите, които той ползваше, когато рисуваше“, каза Анна Мария Гюзелева.