Начало Новини Инфраструктура Полагат над 20 километра нов водопровод в Павликени, без да разкопават улиците

Полагат над 20 километра нов водопровод в Павликени, без да разкопават улиците

1419

Повече от 20 километранови водопроводи започнаха да полагат вчера в Павликени. Работниците няма да повредят нито метър улична настилка или тротоар, благодарение на новаторска технология. Специална „къртица“, както наричат високотехнологичната хоризонтална сонда, която се използва, ще прокопава на два метра под асфалта, за да се слагат новите тръби.

Първа копка за изграждането на новите водопроводи направиха вчера градоначалникът на Павликени Емануил Манолов и заместник областният управител Николай Петров. За да видят новия способ за безизкопно строителство, дойдоха и няколко местни кметове, включително новоизбраният градоначалник на Свищов Генчо Генчев. Роботизираната „къртица“ се насочва дистанционно по предварително зададени координати и сателитна навигация. Преди самото началото на нов участък се оформя малка дупка, през която съоръжението влиза и дълбае под новоположен асфалт.

В региона подобна машина се използва за пръв път. Всички водопроводи, които са сменяни, дори и този в старата столица, бяха свързани с тотално разкопаване.

„Това е поредният мащабен проект, след като приключихме успешно строителството на градската пречиствателна станция за отпадни води, ремонта на канализацията в града и довеждащите колектори“, каза пред присъстващите кметът Манолов. Строителството на новия градски водопровод започва от североизточната част на Павликени, където се намира пожарната, в посока централната част и южните райони. Новите полиетиленови тръби ще заменят петдесетгодишните етернитови, които аварират често и се налага разкопаване за ремонт.

Срокът им на годност по Български държавен стандарт е повече от 50 години. Общината разработи и защити проект „Рехабилитация на водопроводната мрежа на гр. Павликени – първи етап” пред Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС. Общата стойност на новите водопроводи е 3,050,000 лв., като общината има 130,000 лв. финансов принос по дейностите по проекта от своя бюджет. Изпълнител е софийската фирма „Калистратов груп“. Освен по-чиста вода с новите водопроводи ще се намалят драстично загубите и ще се преустанови честото разкопаване на улиците за отстраняване на аварии, подчерта кметът Манолов. Старите тръби ще бъдат извадени и предадени за отпадъци.

“В края на този проект в град Павликени ще бъдат подменени общо 20,175 метра водопроводи. Това ще доведе до намаляване на загубите на питейната вода и повишена ефективност при използване на ресурса. Най-важното е, че ще бъде намален рискът за човешкото здраве. Трябва да успокоя всички граждани, че неудобствата за тях този път ще са сведени до минимум. Технологията е такава, че няма да бъдат разкопавани улици. Все пак предварително моля за търпение всеки от жителите на града, защото започващите днес строителни дейности ще бъдат от полза за всички“, заяви още градоначалникът.