Начало Новини Политика По чия свирка играе Кабата?

По чия свирка играе Кабата?

2357
Йордан Кабаиванов, Социалдемократи
Йордан Кабаиванов, Социалдемократи

В следващите редове ще се опитаме донякъде и доколкото можем да анализираме една публична личност в нашия град като морал и като поведение.

Става дума за небезизвестния Йордан Кабаиванов – Кабата.

Мимикрира Йорданчо хитро, кацнал на листата на ПП Социалдемократи, а е червен до мозъка на костите си и то потомствено, по рождение. Вярно е, че има музикална дарба, но за съжаление това не може да измие позорното му поведение.

Последната му недостойна проява е наглият и дори лигав и несериозен отговор на въпроса на журналиста от „Господари на ефира“ – как е гласувал за кариерите в селата Върбовка и Димча. Отговорът, даден от Кабата – „Без значение“ – е обиден и представлява една гнусна подигравка с хората, които се опитват да защитят здравето, живота и поминъка си. Да кажеш, че е без значение как си гласувал, е все едно да кажеш, че не ти пука за хляба и живота на стотици хора, които години наред са го градили стотинка по стотинка. Но както е казал народът, „На чужд гъз и 100 тояги са малко“.

На Данчо парите едва ли са изкарани с някаква особена пот на челото. Цял град знае, че баща му, Бог да го прости, се самоуби преди години и това трагично събитие се свърза с източването на тогавашната БНБ, на която той беше шеф в Павликенския клон.

По настоящем Кабата е ресторантьор и понеже е дупе и копринени гащи с финансово корумпирания, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов, колкото гости, артисти, делегации, спортисти и други дойдат в Павликени, доволно често са гости на платените с народни пари мо’абети в неговия ресторант „Летен театър“.

В същото време Кабата е и на заплата в местното НЧ „Братство – 1884”.

Трудовата ангажираност на Кабата не свършва тук – той е зает и като общински съветник в Oбщински съвет Павликени. От там също получава възнаграждение.

Имаме сведения за получен подкуп от Кабата в замяна на неговия вот.

Ето как от горепосоченото става ясно, че на потомствения комунист, тупанджията-ресторантьор-политик, му е все тая и през оная работа дали на някой от гражданите (селяните), на които би трябвало да служи, му е зле. Той нали е добре.

Да попитаме уялия се мазен политик – ролята на общинските съветници не е ли да се грижат за населението на общината и неговите нужди? Нали и той е полагал клетва да се води от интересите на народа. Ако е морален и достоен, защо не се оттегли от общинския съвет, за да даде шанс на друг човек, може би в по-голяма нужда, а защо не и по-кадърен?

Тъй като сме на мнение, че неговият съпартиец в Общинския съвет Павликени г-н Иван Димитров е човек с достойнство, апелираме към него, да отправи дружеска молба за напускане към Йордан.

Ако Кабата желае да се докаже, че е голям мъж, защо не иде да бие тъпана безвъзмездно? Нали има дарба от Бога. Жените самодейки как пеят без пари, че и понякога сами си плащат разходите. Да, ама не.

Аман от пишман „патриоти“ и „политици“ в тази наша община! На човек да му се доповръща.

 

 

ПАТРИОТ

Патриот е – душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
продава си и душата.

И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква за туй ходи,
че черквата й търговия!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
залага си и жената.

И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
а вий него със трудът си!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
изяда си и месата.

 

Христо Ботев
I редакция – в. „Будилник“, бр. 2 от 10 юни 1873 г.;
II редакция – „Песни и стихотворения“, 1875 г.