Начало Новини История С хвърляне на цветя в Янтра почитат ромите, загинали в Холокоста

  С хвърляне на цветя в Янтра почитат ромите, загинали в Холокоста

  1163

  С хвърляне на цветя в река Янтра и запалени свещи доброволците от Център „Амалипе“ ще отбележат Международния ден на ромите – 8 април, и ще почетат паметта на 500,000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война. Това ще се случи в четвъртък, 5 април, на Стамболовия мост във Велико Търново.

  На 12 април Център ,,Амалипе“ и Община Павликени организират съвместен футболен турнир, който ще се проведе на новия изкуствен терен, а при лоши условия в градския стадион на Павликени. Целта на инициативата е да даде възможност за изява на учениците от ОУ ,,Св. Климент Охридски“ в Павликени, ОУ ,,Бачо Киро“ в Бяла черква, ‘‘Св. Св. Кирил и Методий“ в село Батак, ОУ ,,Св. Климент Охридски“ в Сухиндол и СУ ,,Ангел Каралийчев“ от Стражица.

  Турнирът ще се проведе в две фази, като всеки футболен отбор може да вземе участие само в една от фазите, в зависимост от възрастта на състезателите.

  Победителите ще бъдат наградени с купи за 1, 2 и 3 място, а всеки отбор ще получи плакет, грамота за участие и футболна топка като поощрителна награда.

  Международният ден на ромите се отбелязва след първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събира представители от 30 страни. Тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

  Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път,който са извървели от Индия до Европа.