Начало Новини Образование Ученици от ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени на стаж в „Оптиком“

Ученици от ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени на стаж в „Оптиком“

2527

Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в гр. Павликени сключи договор с „Оптиком“ за провеждане на ученически практики в търговско-сервизния център на компанията в Павликени. Сътрудничеството е по линия на проект „Ученически практики – Фаза I“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и бе затвърдено от директора на гимназията Миглена Ангелова и директора по административните въпроси в „Оптиком“ Петя Грозева.

Програмата насърчава придобиването на универсални ключови умения и изграждане на партньорства с бизнеса. Основната цел на проекта е подкрепата за практическо обучение, организация и провеждане на ученическите практики и удостоверяване на резултатите чрез допълнителни практики в реална работна среда.

Двама дванадесетокласници по предварително уточнена програма ще се запознават с устройството и работата на модерната земеделска техника, новите технологии в земеделието и ще добиват опит под ръководството на сервизните специалисти на „Оптиком“ в течение на 6 месеца. По време на практиката си ще имат възможност да посетят изложението за агротехника „БАТА АГРО“ в Стара Загора, за да видят последните новости в сектора. На гимназистите са осигурени работно облекло и инструменти от „Оптиком“, а компанията ще предоставя учебни материали, техническа литература и др. за улеснение на учебния процес и максималното му доближаване до реалните нужди на бизнеса.

На старта на практиката си учениците декларираха своето намерение в бъдеще да продължат професионалното си образование във висше училище с аграрна насоченост.

Сътрудничеството между ПГАТ „Цанко Церковски“, Павликени и „Оптиком“ датира от 2014 година, когато гимназията отново по проект придоби за целите на обучението трактор Landini 5-115H и култиватор за слята обработка Zamidis, а компанията дари на училището тороразпръскваща машина и декларира готовност да предостави своите центрове за ученически практики.