Начало Новини Бизнес Фирмите за декоративна растителност в Павликени разширяват базите и пазарите си

Фирмите за декоративна растителност в Павликени разширяват базите и пазарите си

1008
Павликени

Изоставеният бивш военен завод край павликенското село Михалци е закупен от местен инвеститор и ще бъде превърнат в зърнобаза. Това съобщи днес кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Инвестицията се очаква да стигне до 2 млн. лева, като все още се уточнява броя на работни места. 28 нови работни места пък ще открие по проект по ПРСР фирма „Екзотика“, която изгражда голямо хале за замразени плодове и зеленчуци. Фирмата е от големите производители на декоративна растителност в региона, които изнасят храсти и цветя за външния пазар, контрагенти са им големи търговски вериги и търгуват и в страната. В момента големите и утвърдени фирми в този бранш в павликенско са около 7-8. Те разширяват полетата си за насажденията, съответно има и ръст на поръчките и на клиентите. Производителят на рози „Еврогрин“ също разширява базата си, информира още павликенският кмет.

Инж. Манолов уточни, че доста негови колеги от общините търсят чрез него контакти за закупуване на едногодишни цветя или храсти за паркове и зелени площи. С декоративна растителност, произведена в Павликенско, са зацветени Елена, Лом, Сандански, Самоков, Елхово и др., уточни кметът.

Инж. Манолов определи като най-наболели два проблема на Общината, по които ще търси новите великотърновски депутати. Единият от тях е довършването на околовръстния път край града, чието строителство е започнало през 1984 г. Когато проектът бъде изпълнен и завършен, товарните камиони няма да минават през града и да разрушават пътната настилка, обясни кметът и заяви, че ще продължава да настоява за този обект пред АПИ и МРРБ.

Другият проблем е свързан с неподдържането и безхаберието на екипите от „Напоителни системи“ АД на инфраструктурата, която земеделските производители ползват за поливане на обработваемите площи. „Нарушени са облицовките на тръбите, а от производителите от Караисен, Лесичери, Росица и Недан, се вземат пари за поддръжката“, се възмути инж. Манолов. Тези населени места се наводняват заради неремонтираните тръби и това също създава голям проблем за населението.