Начало Новини Околна среда Близо 60 доброволци от областта охраняват яз. “Стамболийски” от бракониерските набези

Близо 60 доброволци от областта охраняват яз. “Стамболийски” от бракониерските набези

2098

Близо 60 доброволци от Великотърновска област участват в охраната на язовир “Александър Стамболийски” в борбата с бракониерите. Ентусиастите са основно от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Павликени и са част от Централната рибоопазваща организация, която бе създадена в края на 2015 г. От тогава до сега доброволците са спасили от бракониерските набези стотици килограми риба, а от водите на язовира са извадени незаконните мрежи.

Не са редки случаите, в които доброволците са нападани и тормозени от нарушителите, отправяни са и заплахи за саморазправа, стигало се е също до физически разпри, при които са нападани от бракониерите. Централна рибно опазваща организация (ЦРОО) е сдружение с нестопанска цел, което бе регистрирано преди 3 години в Стара Загора.

“В началото идеята на организацията бе да се охраняват само язовирите “Жребчево” и “Копринка”. Направиха се множество проверки, унищожиха се десетки километри бракониерски мрежи, спасено беше огромно количество риба, особено по време на пролетно-размножителния период, когато рибата е най-уязвима. С времето все повече хора се включваха в каузата ни. През юни 2016 г. стана факт и първият ни клон – ЦРОО – Перник. Екип от около 30 момчета доброволно започнаха охрана на язовир “Пчелина”“, разказва създателят на ЦРОО Стефан Тодоров. „По-късно се появяват още клонове на организацията и започва охраната на “Александър Стамболийски, “Тракиец”, “Огоста”, “Горни Дъбник”, “Ястребино” и “Бебреш”.
Организацията си сътрудничи усилено и с Изпълнителна агенция “Рибарство и аквакултури”, с която има подписани споразумения за охрана на водоемите. Язовир “Александър Стамболийски” се охранява реално от декември 2016 г. от доброволци от Горна Оряховица, Павликени, Лясковец, Севлиево и Габрово. Самият водоем е труден за охрана и понякога се търси съдействие от членове от Ловеч и Троян.“

Хващани са не един или двама бракониери.

Именно по инициатива на ЦРОО в края на миналата година бе направено предложение до Народното събрание за криминализиране на бракониерския риболов, който се оказва изключително доходоносен бизнес. Тази година след промените в Закона за рибарството и аквакултурите бяха регламентирани правата на служителите на ИАРА, които вече имат право да задържат нарушителите при установяване на незаконно деяние. Могат да използват физическа сила и помощни средства след предупреждение, записващи и заснемащи технически средства, както и моторни превозни средства със специален режим на движение. Също така бе въведена забрана за риболов с мрежени уреди във вътрешните водоеми на страната, забрана за тяхната продажба, пренасяне и превозване без валидно разрешително за стопански риболов. Глобата за пренасяне или превозване на мрежени риболовни уреди и/или технически устройства за улов с електрически ток са от 2000 до 3000 лв.
През септември на язовир “Александър Стамболийски” доброволците хванаха бракониер, който е предаден на ИАРА в Габрово.

Проблемът с бракониерите съществува отдавна, признават от местната организация. Една от причините е структурата на язовира и местата, разрешени за риболов. Затова от ЦРОО искат целият язовир да е за риболов, с изключение на т.нар. “Зона А”, която е вододайната зона. Подобна е практиката в останалите язовири, като “Искър” и “Жребчево”.

Досега на язовир “Александър Стамболийски” са правени много акции, унищожени са голямо количество мрежи и резултатът бързо идва налице. След ограничаване на бракониерските набези доброволците от ЦРОО започват кампании за зарибяване на водоема. През 2017 г. в него са пуснати 400 хиляди личинки бял амур, 40 хиляди шаранчета с тегло от 20 до 150 грама, 2000 шаранчета с тегло 100 грама и 12 хиляди бели рибки с размери около 10 см. Тази година отново е направено зарибяване на язовира, като всичко се прави благодарение на ентусиазма на членовете на ЦРОО и със средства от доброволни дарения, които се събират чрез разкритите дарителски сметки. Освен за охраната, доброволците на ЦРОО се грижат и за почистване на язовира, организират различни кампании за събиране на изхвърлените в района отпадъци. Благодарение на събраните дарения беше закупена специална термокамера, която им помага в работата.

В момента групата ЦРОО “Александър Стамболийски” събира средства за закупуването на твърда лодка и по-бърз мотор, за които са необходими 6,500 лв. А дарителски кутии са поставени в риболовните магазини в Горна Оряховица, Павликени, Севлиево и Габрово.

Весела Байчева