Начало Новини Инфраструктура Болницата в Павликени дарява имот на здравното министерство

Болницата в Павликени дарява имот на здравното министерство

1200
болница

Общинската болница в Павликени дарява имот на здравното министерство за изграждане на филиал за спешна помощ. В резултат на това се намалява капиталът на медицинското дружество с 3,900 лв., разпределени в 390 дяла по 10 лв. всеки. Вследствие на дарението капиталът на дружеството става 396,556 лв.

В случая болницата дарява лекарски кабинет, зала за пациенти, столова, аптечен склад, манипулационна, шокова зала, стая за шофьори, фелдшерски кабинет, баня, тоалетна и коридор, за да бъдат обособени като самостоятелен обект в сегашната сграда. Общата площ на дарения имот е над 210 кв. м.

Процедурата е одобрена от Общинския съвет на Павликени, като здравното министерство се освобождава от заплащане на всички дължими местни такси по придобиване на собствеността и последващите такси при изпълнение на дейностите по реализиране на проекта.

Още преди година зам.-министър Ваньо Шарков съобщи, че започва реформа в спешната помощ на страната. Освен промени в самата организация на работата и въвеждане на триажната система – пациентите да бъдат обслужвани поетапно според тежестта на заболяването, е предвидено строителство и ремонт на досегашните областни центрове и филиали в общините. А също и обновяване на транспортния парк с над 500 нови линейки. За целта средствата са осигурени по европейски проекти.

За Велико Търново е предвидено изграждането на нова сграда на Центъра за спешна помощ в двора на МОБАЛ. В момента администрацията на Центъра се намира в паянтова постройка.