Начало Новини Образование Гимназията по аграрни технологии в Павликени за 8 г реализира 11 проекта...

Гимназията по аграрни технологии в Павликени за 8 г реализира 11 проекта за 527,000 евро

1894

Представители на италианската образователна агенция „Артес“ оцениха високо работата си с Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Те са на официално посещение, за да се запознаят с условията на преподаване в средното училище.

През лятото на тази година 25 ученици и 15 учители от ПГАТ бяха посрещнати от „Артес“ за професионална практика в област Умбрия и град Перуджа по проект „ Да успеем заедно“, финарсиран по програма „Еразъм Плюс“. Там учениците научиха повече за организацията на аграрното производство и на селския туризъм, в пряка връзка със специалности, които изучават в павликенската професионална гимназия.

Резултатите от практиката бяха отчетени по време на срещата с италианските партньори, чиито домакин беше Община Павликени. В нея участваха ученици, учители, представители на РУО, директори на училища и др.

„За 8 години нашето училище е реализирало 11 проекта за европейска мобилност на обща стойност 527,000 евро, в партньорство с над 10 страни от ЕС“, съобщи директорът на ПГАТ Надежда Иванова.

Тя информира, че 196 ученици и 30 учители са развили умения и личностни компетенции, пряко свързани с прилагането на опита от практическата дейност, изброи директорът.

„Участието на нашите възпитаници в този вид проекти е полезно и приятно преживяване. Наученото при практиката ще е добър старт за тях след завършването на училище“, каза още Иванова.

„Артес“ е образователна агенция, специализирана в подпомагането на професионално обучение и образованието.

„Нашите асистенти са добре запознати с най-различни професионални сектори и ние сме в състояние да организираме, поддържаме и контролираме извършването на професионален учебен стаж по начин, който да подобри наученото в училище от младежите, включени в учебно професионалните и специализирани програми“, обясни Стефано Поета от организацията.

Той донесе в България и пакети с биологично отгледани боб, леща и елда и ги подари на учениците, като обясни, че по време на своята практика те са участвали в засяването им.

„ПГАТ „Цанко Церковски“ е най-голямото земеделско училище във Великотърновска област. В школото са прозрели, че професионалното образование трябва да върви паралелно с обучението в реалната бизнес среда, за да бъдат създадени компетентни кадри. Много е важно, че почти десетилетие гимназията се възползва от възможностите на програма „Леонардо да Винчи“, която прерастна в „Еразъм Плюс“, и успя да изпрати стотици павликенски деца на професионална практика в чужбина“, заяви кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Градоначалникът изтъкна, че след като от август тази година училището е общинско и ще стане възможна мащабна програма за ремонт на сградния фонд.

Партньорството между ПГАТ „Цанко Церковски“ и образователна агенция „Артес“ може да продължи в годините чрез създаване на връзки между Павликени и италиански общини, както и в посока ревитализиране на античното керамично производство и археологическите паметници в павликенския край, стана ясно по време на официална среща между представителите на трите институции.