Начало Новини История Музеят в Павликени се включва в европейската инициатива

Музеят в Павликени се включва в европейската инициатива

817

В Европейската нощ на музеите се включва Историческият музей в Павликени. На национално ниво инициативата се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

Тази година Европейската нощ на музеите е на 18 май. В Историческия музей в Павликени в 18:30 ч. ще бъде открита изложбата „Възрожденски пафти и накити“, като преди нея ще бъде концертът на възпитаници на Школата по изкуства към НЧ „Братство – 1884“ в града. Между 19:00 ч. и 22:30 ч. ще тече специалното събитие за вечерта – „Занимателни игри за малки и големи“, в което гостите на музея ще редят пъзели. Програмата за Европейската нощ на музеите в Павликени включва и изложбата „Преди компютъра“. 

От 09:30 ч до 22:30 ч. Историческият музей в Павликени ще работи с вход свободен. Посетителите ще могат да разгледат постоянните експозиции „Археология“, „Етнография“, „Възраждане“, „Нова и най-нова история“ и „Художествена галерия“. 

От 08:00 ч. до 20:00 ч. в същия ден с безплатен вход ще е и Античният керамичен център край Павликени. На място могат да се видят постоянните експозиции „Археология“ и „Технология на античното керамично производство“. 

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора и най-вече – до младата аудитория чрез представянето на необичайна и забавна програма, която освен възможността за запознаване с постоянната експозиция, да предлага и други културни прояви като напр. театрална постановка, литературно четене, музикална програма и др.