Начало Новини История Община Павликени организира и подкрепя събития в памет на Никола Гюзелев

Община Павликени организира и подкрепя събития в памет на Никола Гюзелев

1253

Поредица от събития, посветени на 5 г. от смъртта и 83 г. от рождението на Никола Гюзелев, ще бъдат проведени през 2019 г. Съорганизатор на част от тях е Общината в родния град на Маестрото – Павликени.

Концерт в памет на Гюзелев и връчване на Международната награда на негово име за изпълнители в оперното и изобразителното изкуство ще има на 23 юни 2019 г. в Зала „България“. Участие ще вземат Софийската филхармония, Филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и диригент Серджо Олива. Концертът е под партонажа и с подкрепата на Министерството на културата, на БАН, на Община Павликени, на Италианското посолство и Италианския културен институт в София.

На 24 юни ще бъде открита изложба с концерт в Историческия музей в гр. Павликени. Събитието е под патронажа и с подкрепата на „кмето“ на община Павликени и на директора на местния Исторически музей.

Изложба с картини на самия Никола Гюзелев ще бъде открита на 12 октомври в Галерия „Лукс“ в Рим. На 17 октомври пък е предвиден концерт с негови наградени ученици, лауреати на Международната награда „Никола Гюзелев“ 2019 г. Концертът е рамките на Биенале „Артемидия“ в Рим и е под патронажа и с подкрепата на Българските посолства в Рим и към Св. Перстол, на Българския културен институт, на Министерството на културата.

Концерт и изложба в памет на Никола Гюзелев ще има и в Българския културен център в Лондон. Датата е 31 октомври, а събитието е с подкрепата на Българското посолство и Българския културен институт.

С концерт ще бъде открит и постоянен кът, посветен на Никола Гюзелев в Историческия музей в Павликени. И това събитие е под патронажа и с подкрепата на кмета на Общината и на директора на Музея в града. Предвидената дата е 15 ноември. На 6 декември, също с концерт, този път в РКИЦ, публиката отново ще си спомни за Маестро Гюзелев. Основен организатор на събитията е Фондация „Никола Гюзелев“.