Начало За Забава Събития За четвърти път се проведе Празникът на яйцето в Павликени

За четвърти път се проведе Празникът на яйцето в Павликени

2970

За четвърти път градът на розите и хубавите хора Павликени Местният фестивал се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД. Специална сцена, щандове на занаятчии и много атракции зарадваха посетителите в градския парк „Кирил Ракаров“. Под мотото „Едно яйце – много възможности“ се проведе фестивалът, който няма аналог в България.

От рано сутринта в парка закипя трескава подготовка за събитието.

В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. Над 4,000 яйца, дарение от спонсора на събитието, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т.н. по време на празника.

Началото беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „Нашият фестивал расте и се развива с всяка изминала година, така както се развива и Павликени. Този празник ни кара да отпуснем душите си, да загърбим проблемите и да се веселим заедно“, каза градоначалникът и пожела на всички трудови хора да получат удовлетворение от постиженията си, да работят в спокойствие и със съзидание.

Инж. Манолов благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.

Сред официалните гости бяха културният аташе на Русия Павел Журавльов, народните представители Валентин Ламбев и доц. М. Михов, кметове от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.

Автентичен селски кът бяха оформили самодейците от читалище „Орач“ с. Караисен, които посрещнаха гостите със специална ракия, топла питка, шарена сол и китка здравец. Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти съпътстваха празничната програма през целия ден.

И тази година бяха организирани атрактивните игри между представители на местната власт в страната.

Павел Журавльов, ръководител на РКИЦ се справи най-бързо с отделянето на белтъци от жълтъци. В играта участваха още Дончо Захариев – кмет на Община Трявна, Кристиян Кирилов – председател на ОбС – Свищов и Валентин Ламбев – народен представител.

Във втората надпревара, където трябваше да се обелят най-много яйца спечели Мария Пенева – зам.-кмет на Община Трявна. Съревноваваха се още Галина Геогиева – председател на ОбС – Ценово, инж. Добромир Добрев – кмет на Община Горна Оряховица и Светлана Енева – общински съветник в ОбС – Павликени.

В естетската дисциплина за аранжиране на поднос с яйца се включиха Любомира Петрова – секретар на Община Свищов, доц. М. Михов – народен представител и Тошко Крумов – общински съветник в ОбС – Павликени. Йорданка Кушева – зам.-кмет на Община Горна Оряховица се оказа най-голям майстор в аранжировката.

Кулинарният конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев.

Най-добро предястие с яйце според журито са създали в ДГ „Цветни мечти“ в с. Върбовка. Първо място в категорията „Основно ястие“ отиде при учениците от ПГАТ „Цанко Церковски“. Също те спечелиха и приза за най-добър десерт. Ястията бяха подредени на маси близо до сцената и всеки можеше да ги разгледа.

Уникалното изложение на яйца от различни видове птици направиха от Зоокъта в Павликени. От музея в град Бяла черква пък показаха експонати от природонаучната експозиция.

През целия ден на основната сцена се изявяваха детски състави и местни самодейци. Вечерта на сцената забиха местните рокбанди „Хедбенгърс” и „Нойз“. Кулминацията на вечерта беше гостуването на певицата Михаела Филева.