Начало За Забава Музика Мариза – кралицата на фадото

Мариза – кралицата на фадото

1578
Mariza

Кралицата на фадото – Мариза, отново ще пее за българската публика. Тя ще гостува на сцената на зала 1 на НДК в София на 24 март 2017 г.

Мариза e смятана за най-успешната изпълнителка в този жанр след легендарната Амалия Родригеш, наричана от английския „Индипендънт“ „сензация в света на музиката“.Тя получи много овации с играта си в популярния филм на Карлос Саура „Фадо“, увеличил известността на този музикален жанр и създал много негови фенове по света. Режисьорът Саймън Броутън пък направи специален документален филм на Би Би Си за най-вълнуващата португалска музика с главен герой и заглавие „Мариза“.

Фа́до (на португалски се произнася фа́ду: на португалски: fado от на латински: fatum — съдба) е жанр в традиционната португалска градска инструментална и вокална музика, същността на който често се изразява с непреводимата дума „саудаде“ (на португалски: saudade), съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любовна мъка.

Фадото се оформя окончателно в началото на 19 век в резултат от смесването на характерни гръцки (например лаика), романски и арабски музики при известно влияние и от бразилската колония. Играе важна роля в националната самоидентификация на португалците, тъй като прокарва ясна граница между ярките и живи испански ритми, отговарящи на по-буйния и рязък испански характер, и меката, меланхолична душа на португалския народ.

В популярния си вид се изпълнява в малки гостилнички (на португалски: tasca), наричани дом за фадо (на португалски: casa do fado) от всеки, който умее и пожелае, в съпровод на две китари: обикновена акустична китара и португалска китара (с шест двойки струни).

Екзотичната Мариза е добре позната и обичана от българската публика. Вече три пъти тя е аплодирана в препълнени зали у нас. Този път обаче тя пристига с още по-хубава музика от новия й албум “Mundo”, с повече опит, придружен с още много успехи и много заслужени световни награди.

Само през 2016 година Мариза спечели приза „Best Artist” at Songline music awards, беше номинирана за SIC`S Golden Globes, спечели наградата на Executiva Magazine за една от 20-е най-влиятелни жени и успя да представи последния си албум “Mundo” на дълго турне в САЩ.

Марѝза Рѐйш Ну̀неш (на португалски: Marisa Reis Nunes) е родена през 1973 г. в Мапуто – Мозамбик, от смесен брак между африканка и португалец. Още като дете семейството ѝ се премества в Португалия и тя започва да пее фадо дори без да разбира думите по картинките, които нейният баща рисува. Издава първия си албум „Fado Em Mim” още на 26 години. Цялата й кариера до сега е възходящ успех и преминаване от етап в етап и e доказателство, че е сериозен артист с уникални гласови данни и изключителна артистичност. Нейният контакт с публиката допринася до голяма степен за успеха на концертите ѝ, на които всеки присъстващ се изправя и пее фадо, независимо от музикалността си. Мариза събира аплодисменти на най-големите сцени в света – от парижката Olympia и Frankfurt Opera до London Royal Hall, Аmsterdam Le Carré, операта в Сидни и New York Carnegie Hall.

Тя прави дуети с най-добрите изпълнители и отдава почит с музиката си на най-великите преди нея. През 2004 г. на Олимпийските игри в Атина тя пее в дует със Стинг писента „A Thousand Years“. Партньорствата ѝ с Тито Париш, Конча Буйка, Руй Велозо, Иван Линс и Доминик Милър очертават музикална линия от хитове. От своя първи албум „Fado em mim“ до осмия – последен за сега – “Mundo”, Мариза измина дългия път на млада певица с богат, жив глас и силна харизматичност до големия артист от световна класа. В репертоара на Мариза здраво са вкоренени класическото и съвременното фадо, обогатено с морните на Кабо Верде, ритъм енд блус, класика или други скъпи на сърцето ѝ ритми.

Мариза е звезда от най-голяма величина каквито рядко се появяват на световната музикална сцена, звезда – явление, от което може много да се очаква и в бъдеще.