Начало Новини История Нели Цонева събра изследванията на музея в Павликени в юбилеен сборник

Нели Цонева събра изследванията на музея в Павликени в юбилеен сборник

1338

Голяма част от изследванията, натрупани по време на своята дългогодишна работа в Историческия музей в Павликени, е събрала в юбилеен сборник директорката Нели Цонева. Изданието носи името “Музейни летописи за Павликени” и е посветено на 60-годишнината на музейния шеф, затова статиите в него са 60. Книгата е издадена от павликенския музей и Институт за приложна музеология с финансовата подкрепа на една от местните фирми. Подготвена е за печат от издателство “Фабер” – Велико Търново.

Десетки гости – близки, приятели и колеги, дойдоха на представянето на сборника на Нели Цонева в Павликени. “Обстоятелството, че дълги години бях единствен специалист в музея, ми даде възможността да проучвам историята на Павликени многостранно и в различните периоди от развитието на селището. Това обяснява факта, че в книгата са включени материали от времето на Възраждането до най-новата история. Темите са писани в продължение на над 30 г. по различни поводи, представяни са на юбилейни и тематични научни конференции, а някои от тях са публикувани в сборници, музейни издания и научни списания”, споделя авторката.

В уводните части са изнесени факти и данни от първите години след Освобождението през 1878 г. Животът и делото на Атанас Х. Славчев присъстват в няколко теми, отнасящи се за края на XIX и началото на XX век. Смятам че, без описание на неговия принос и роля за развитието на селището, изследванията биха били непълноценни, твърди Нели Цонева.

Тя разказа, че книгата е създадена по идея на нейни колеги от музейната гилдия и на Института по приложна музеология. Подобни издания вече са публикували музеите в Стара Загора, Свищов, Силистра и ЕМО “Етър” – Габрово. “За мен е висока чест да бъда сред дългогодишните музейни специалисти, чиято дейност е отличена с издаването на юбилеен сборник. Благодаря на проф. Вера Бонева и на всички колеги, които ме подкрепиха в това начинание”, не скри удовлетворението си директорът на музея в Павликени. “След дълги години работа с архивни документи и ръкописи, разбирам, че това е едно леко повдигане на завесата към голямата и необятна сцена на историята. Само се надявам, че моят труд и посоченият богат научен апарат ще послужат като добра основа на бъдещите изследователи на павликенските летописи”, допълни тя.

Нели Цонева е завършила история във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а от 1983 г. обгрижва като уредник и директор Историческия музей в Павликени. Тя е автор на книгите “Страници от историята на Павликени”, “Войници на Отечеството” и “Павликени – античен и вечен”, а това е четвъртата ѝ монография.

“Нели Цонева е водещата фигура във всички музейни дейности в града през последните три десетилетия – постоянна експозиция и временни изложби, фондова работа, създаване и поддържане на in situ комплекса Античен керамичен център, научни дирения, популяризаторски и образователни програми, международни проекти. Извън това, тя се грижи за младите кадрови попълнения в музея, за издателската работа, за създаване на положителен образ на институцията и града в публичното пространство на региона и страната”, твърди проф. Бонева от Института за приложна музеология.