Начало Новини Здраве Откриха нов асансьор в Дома за стари хора в с. Караисен

Откриха нов асансьор в Дома за стари хора в с. Караисен

2688

Нов асансьор обслужва живеещите в Дома за стари хора в павликенското село Караисен. Съоръжението беше официално открито днес от кмета на общината инж. Емануил Манолов и директора на Комплекса за социални услуги Татяна Иванова.

Финансирането за поставянето на асансьор Община Павликени получи по правителствената инвестиционна програма „Растеж и развитие на регионите“ на правителството на Пламен Орешарски. Общата стойност на проекта е 90,000лв.

„Горд съм, че нашето благородно начинание да осигурим достъпна среда за възрастните хора, които живеят в Дома за стари хора в с.Караисен, днес е доведено до успешен финал“, каза инж.Манолов в своето слово. Градоначалникът благодари на служителите, директорите и дарителите на Дома за сърцатата всеотдайна работа през годините.

„С всяко наше действие се стремим да подобряваме бита на жителите на община Павликени“, подчерта кметът и припомни и за останалите три проекта на Общината по правителствената програма.

Домът за стари хора с. Караисен е специализирана институция, предоставяща социални услуги извън обичайната домашна среда на хора в над трудоспособна възраст.

Домът за стари хора е основан на 28.12.1994 година. Разположен върху 980 кв.м. застроена площ. Капацитетът на дома е 35 – съотношение 7 мъже и 28 жени. Към момента в институцията са настанени 31 лица. За тях полагат грижи 18 души персонал.

Сградата е дарение от „Унипак” ООД Павликени през 1991 г. за нуждите на самотни стари хора през мандата на инж. Венцислав Иванов като кмет на Община Павликени. Той припомни историята на създаването на Дома и благодари на дарителите за общото начинание. Сред гостите на откриването беше и Венко Букарев, бивш директор на картонения завод в Павликени, който е дарител на сградата.

През всичките двадесет години Дома за стари хора е ръководен от четирима директори. Първият директор на институцията е Бистра Беева, която към момента работи в дома като мед. сестра.