Начало Новини История Откриха водопровод от времето на Симеон Велики, по който още тече вода

Откриха водопровод от времето на Симеон Велики, по който още тече вода

1391

Средновековен водопровод, който е захранвал царския дворец на втората българска столица, е открит на централна улица във Велики Преслав. Това е станало по време на изкопни работи на строители, работещи по проект за обновяване на водния цикъл на града, съобщи директорът на Археологическия музей в града Пламен Славов, съобщи БТА.

Водопроводът е открит на около четири метра под уличната настилка. Работниците са съобщили за находката в общинската администрация, след което кметът на града Александър Горчев е разпоредил изкопните работи да спрат и да започнат археологически проучвания, заснемане и протоколиране на структурата му, която според Славов е съставена от дялани варовикови блокове и хоросан.

След направената датировка на водопровода е установено, че той е от края на девети и началото на десети век, времето по което управлява Симеон Велики. Водопроводът започва от планинската местност „Дервиша“, след което са установени две негови разклонения – към съвременния и към стария град, уточни Славов и допълни, че разклоненията на водопровода може да са повече, но към момента са установени само две.

По това време има исторически данни, че има изградени водопроводи единствено в Римската империя (съответно Византия) и в България. Той припомни, че канализации в европейските държави на запад от България са направени значително по-късно през вековете. По средновековния водопровод повече от 11 века продължава да тече вода.

Пламен Славов уточни, че с цел запазване на средновековния водопровод се предвижда новата канализация на Велики Преслав да бъде изградена по-високо спрямо канала от края на девети и началото на десети век. Преди това средновековното съоръжение ще бъде почистено, документирано и покрито с материала геотекстил, спрямо съвременните изисквания за съхранение на археологическите обекти, каза още той. Предстои проучване по въпроса.