Начало Новини История Павликени почете паметта на Ботев със заря и празни приказки

Павликени почете паметта на Ботев със заря и празни приказки

574

С възпоменателна церемония, минута мълчание, поднасяне на венци и заря Павликени отбеляза 145 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев.

За официалното поклонение пред паметта на всички, загинали за свободата и независимостта на България, присъстваха „кмето“ на община Павликени, заместник-председателите на Общинския съвет Венцислав Георгиев и инж. Дончо Дончев, общински съветници, заместник-кметът инж. Анастасия Вачева, общественици и гости. На площад „Свобода” се събраха граждани, дошли да почетат паметта на националните герои. По време на официалното събитие бяха спазени всички разпоредби за безопасност на присъстващите.

„Пълни 145 години са изминали досега от оня героически подвиг, на който подобни виждаме само в историята на най-великите революции. Цели 145 години от онова славно събитие, което направи епоха в историята на нашето политическо и мисловно възраждане“, каза в официалното си слово „кмето“.

„Свободата е свещено право, за което ежедневно трябва да водим битки, да защитаваме своята позиция, но и да носим отговорност за последствията от нея“, допълни още градоначалникът.

Венци и цветя поднесоха официалните гости, училищата и други обществени и политически организации.

В края на честването градският площад бе озарен от традиционната за този ден заря.