Начало Новини Политика Павликени се побратимява с полския град Ломжа

Павликени се побратимява с полския град Ломжа

1346

Споразумение за партньорство и сътрудничество подписаха кметовете на градовете Павликени и Ломжа в рамките на Българо-полския бизнес форум, който се проведе в София Тех парк. Церемонията беше част от престижното събитие, на което инвеститори от Полша и България обмениха опит и оферти за съвместни проекти.

Кметът на град Ломжа Мариуш Чржановски също беше част от официалната полска делегация, водена от премиера на страната Беата Шидло.

Двамата градоначалници положиха подписи под текста на споразумението, което предвижда обмяна на опит между двете общински администрации, да се насърчават взаимните контакти в областта на търговията, селското стопанство, индустрията, транспорта, строителството, институциите в сферата на образованието, туризма, спорта, културата и т.н. В потенциалните сфери на взаимен интерес е още обмяната на художествени състави, спортни отбори и бизнес делегации.

„Гледаме с големи надежди на новото ни споразумение за побратимяване, което може да донесе още нови възможности за културен обмен, инвестиции, обмяна на опит и експертиза, но по-важното – до сближаването на българския и полския народ“, каза по време на церемонията кметът инж. Емануил Манолов.

Ломжа е град в Североизточна Полша, Подляско войводство. Административен център е на Ломжански окръг и на Ломжанска община без да е част от тях. Градът е разположен на река Нарев. Населението на града е около 63 000 души. Населеното място е основано през X век. През 2018 г. ще отбележи 600 години от обявяването му за град.

Според текста на споразумението, то ще влезе в сила, когато бъде гласувано от Общинския съвет в Павликени.