Начало Новини Криминална хроника Районна прокуратура – Павликени внесе в съда искане за задържане на двама...

Районна прокуратура – Павликени внесе в съда искане за задържане на двама телефонни измамници

1196

Района прокуратура – Павликени внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ по отношение на двама мъже от град Ветово извършили опит за телефонна измама на възрастно семейство. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Прокуратурата е привлякла 43-годишния Петър Г. и 41-годишния Димитър З. и двамата от Ветово в качеството на обвиняеми за това, че на 19 септември в град Павликени, действайки в съучастие, като съизвършители, при условията на опасен рецидив, представяйки се за длъжностно лице – разследващ полицай и полицейски служител, с цел да набавят за себе си имотна облага, извършили опит да възбудят и поддържали заблуждение у възрастно семейство от гр. Павликени, че ще съдействат на внука им да избегне наказателна отговорност и че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници и с това да им причинят имотна вреда в размер на 2,000 лева. Като опитът останал недовършен по независещи от дейците обстоятелства. Престъпление по чл. 211, вр. чл. 210, вр. чл. 209, вр. чл. 29, вр. чл. 20, вр. чл. 18 от НК.

В хода на разследването са разпитани свидетели, приобщени са веществени доказателства, извършени са огледи, претърсване и изземване. Установени са извършителите и с постановление на районен прокурор са задържани за срок от 72 часа, с цел довеждането му пред съд за определяне на мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Днес Районна прокуратура – Павликени внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ на двамата извършили с мотивите, че от събраните по делото доказателствата може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. За това деяние закона предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години, като съдът може да постанови конфискация до една втора на имуществото на виновния. Налице е реална опасност двамата извършители да се укрият или да извършат друго престъпление, с оглед обстоятелството, че деянието е извършено при условията на опасен рецидив. И двамата са със сериозни съдебни досиета:

  • Петър Г. има 13 осъждания за измами и кражби;
  • Димитър З. – 28 осъждания за измами и кражби.

Предстои съдът да се произнесе по искането на прокуратурата.