Начало Новини Местни Село Мусина беше включено в книгата „Села и туризъм – посоки за...

Село Мусина беше включено в книгата „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България“

1640

Природните красоти, историческото наследство и гостоприемството на хората в павликенското село Мусина беше оценено високо и представено в книгата „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България“. Тя е най-новото издание на българския книжен пазар със съвети за селски туризъм в страната.

Авторите Анна Пелова, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов са посетили 34 села и увлекателно разказват за уюта, историята и съвремието във всяко от тях. В статията за павликенското село Мусина са разказани легендите за основаването му, за карстовите образувания в местността Понорите и за археологическото наследство. Авторите не пропускат да споменат и близостта с Античния керамичен център – единствен по рода си обект в Източна Европа – производствен център за керамика от II – IV сл.Хр.

Книгата „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България“ обхваща  нови възможности за пътуване и общуване под мотото „Завръщане към Земята“. Обърнато е внимание върху гостоприемството, традициите на траките по темите нестинарство и винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци. Всяка статия е символичен вход към конкретен туристически регион. Има много местни легенди и скрити бисери, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българските села. За любителите на пътешествията има ценни насоки и практични съвети.