Начало Новини Изкуство Шест автори от Япония представят своето изкуство в Павликени

Шест автори от Япония представят своето изкуство в Павликени

1231

Павликени посрещна шест творци от Япония в рамките на петото издание на проекта „Павликени и света“. Те работят в сферата на керамиката, скулптурата, хартиеното изкуство и текстила, отличаващи се със своя авангарден съвременен стил и новаторски техники. На 6 юли в залите на Исторически музей Павликени ще бъде открита изложба с произведенията на участващите в пленера. Експозицията ще бъде открита от кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов, културното аташе на Япония – Мивако Кибаяши и председателя на фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров. Авторите от японска страна са Какуко Ишии, Ичиро Мацуо, Мицуру Куроки, Джинйонг Муун, Тору Курита и Маюми Тцукуда. От българска страна в проекта участват Даниела Тодорова – художник с богат творчески път и международни изяви и куратор на проекта; Тодор Тодоров, скулптор с огромен международен опит и редица награди и Валентин Балев – художник, известен с голямоформатните си произведения и международен опит.

Дългосрочният проект на Община Павликени, Фондация „Аматерас“ и Исторически музей – Павликени „Паввликени и светът“ има ясна международна културна политика за презентиране на културното наследство на град Павликени и създаването на колекция от съвременно изкуство от различни жанрове за бъдещата Художествената галерия на Община Павликени.

През изминалите четири години в Павликени бяха представени утвърдени автори с богат творчески международен опит от Финландия, Япония, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция, Литва и България. Те създадоха и дариха на Павликени произведения на скулптурата, живописта, графиката, хартиеното и дигиталното изкуство, инсталации, калиграфия и др. С всяко следващо издание огромното разнообразие от авторски търсения и техники радват жителите на Павликени и създават истински празник за града. Всеки от пленерите завършва с откриване на изложба и с официално посещение на посланика от партниращата страна. Тази година Япония за втори път е партньор по проекта.

„Този проект ще продължи традицията в представянето на съвременна японска керамика, текстил и хартиено изкуство. Проектът включва и уъркшоп  от две части, който ще представи древното изкуство и философия на калиграфията и известната игра – оригами станала световно явление в дизайна архитектурата и изкуството“, подчертава Тодор Тодоров от фондация „Аматерас“. На уъркшопа всеки участник ще може сам да опита да изпише йероглиф или да създаде оригами, които да отнесе като спомен от този момент.

Участниците от японска страна са партнираща професионална организация на Фондация „Аматерас“ със седалище Фукуока, Япония – NEXUS. Нейните лидери са 5 японски автори и една корейска авторка, живееща и работеща в Япония. Те вече бяха представени в Чехия и в България по време на „Хартиен Арт Фест“ София.

Пленерът в Павликени беше предшестван от проект в Япония през 2015г.  със участието на ръководителите на фондация „Аматерас“ Даниела Тодорова и Тодор Тодоров. Те изнесоха лекции за културните си проекти с международен принос и представиха експозиция в Музея във Фукуока.

След приключването на изложбата през м. септември, тя ще бъде показана в София в рамките на културните дни на Япония в България.

„Проектът е с много висок имидж сред онези, които следят изявите в Павликенския регион. Общата идея за междукултурен диалог и партньорство, представящо културните и археологически обекти на Павликени и регион, привличат все повече вниманието на чуждестранните гости на града“, споделя Даниела Тодорова. Тя е куратор на изложбата и сподели повече за произведенията в нея. „Те са много разнообразни като идеи и техники, което прави колекцията уникална. Сътрудничеството с Община Павликени вече 5 години даде на културния живот в района важни изложби, които стимулират развитието на културата и вдъхновяват редица млади и утвърдени автори за бъдещите им лични проекти. Тази тенденция дава Европейски облик на събитието и носи послание за единение на различията и създаване на нов по-добър свят. Изложбата е една пъстра палитра от имена и произведения, които ще населят пространството на Исторически музей – Павликени в периода 6 юли до 6 септември“, допълнва Тодорова.

Изложбата с произведенията от арт-пленера „Павликени и света“ ще бъде открита на 6 юли (сряда) от 18:00 ч. в Исторически музей – Павликени. Повече за изложбата и проекта може да намерите на сайта на община Павликени.