Начало Новини История 100 години футбол в Павликени

100 години футбол в Павликени

244

Тържествено честване на 100 години футбол в град Павликени организираха Община Павликени и ОФК „Павликени“.  На градския стадион „Ганчо Панов“ се събраха ветерани, футболни деятели, запалянковци и гости, за да почетат едновековния юбилей от създаването на първия футболен клуб в града. Проливният дъжд не намали емоциите от празника.

С приветствие към всички присъстващи се обърна кметът на община Павликени и домакин на събитието инж. Емануил Манолов. „Един век след създаването на първия футболен клуб в нашия град футболът е все така обичана игра, а домакинските ни мачове винаги са събитие за целия град. Павликени живее и се вълнува със съдбата на своя отбор“, каза кметът.

Като общинско ръководство никога няма да забравим ангажимента си да подпомагаме този спорт, посочи градоначалникът. „Облагородяването на терена, поставянето на нови седалки на трибуните, изграждането на сградата на общежитието, тренировъчния терен са само част от дейностите, които изпълнихме, за да осигурим комфорт на нашите състезатели и публика. За да може още много нови поколения да заобичат тази игра; да тренират усилено и да станат шампиони в нея. За да се знае в цялата страна, че Павликени е място, където футболът е на почит“, каза инж. Манолов.

Председателят на Управителния съвет на ОФК „Павликени” Мирослав Тотев благодари на всички, които са оставили следа в историята на футболния клуб. „Поздравявам ги за тяхното себераздаване, за тяхната игра“, не скри вълнението си Тотев. Той посочи, че днес в детската школа към клуба тренират над 70 момчета.

Почетни плакети и награди на всички футболисти, треньори, ръководители, съдии, футболни деятели, които написаха 100-годишната история на футбола в Павликени и оставиха с имената си трайна следа в павликенския футбол връчиха кметът на община Павликени и председателят на Управителния съвет на ОФК „Павликени”.

От името на всички наградени благодари футболният ветеран Кирил Йорданов, който е бил част от ОФК „Павликени“ от средата на 80-те години на ХХ в. Той разказа спомени как през 1988 г. отборът става първенец в Северозападна В група и влиза в професионалния футбол. „Стотици професионалисти – футболисти и треньори, са свързани с историята на нашия футболен клуб. Благодаря на организаторите за този жест на уважение към всички нас, които сме допринесли за развитието на клуба. Признателен съм, че си спомняме и за онези, които не са вече сред нас“, каза той и пожела успехи на днешния отбор.

Членът на Изпълнителния комитет на БФС и председател на НСОРБ Даниел Панов също поздрави домакини и гости. „Спортът е здраве. Всички трябва да подкрепяме нашите деца да спортуват. Техните постижения са гордост за нас, кметовете, и за общините, защото издигат авторитета и имиджа на нашите градове“, каза Панов. От името на БФС той подари топки за клуба.

На празника присъстваха и председателят на Общински съвет – Павликени Христо Кавалски и общински съветници, изпълнителният директор на ПФК Лудогорец Ангел Петричев, техническият директор на ПФК Лудогорец Козмин Моци, председателят на Зоналния съвет на БФС – Велико Търново Бончо Генчев, както и футболни ветерани, треньори, съдии, футболни деятели от Павликени.

„Вие сте хората, които пазите традициите на българския футбол, защото вие сте в основата на пирамидата на българския футбол. Най-искрено желая да продължите да развивате този любим спорт, който много хора обичат. В лицето на ПФК „Лудогорец“ имате голям приятел“, каза Петричев. Той подари благодарствен плакет на инж. Емануил Манолов.

Златни, сребърни и бронзови почетни значки от Българския футболен съюз връчи председателят на Зоналния съвет на Българския футболен съюз – Велико Търново Бончо Генчев.

„Исторически ден! Вярвам, че ще вървите напред. Въпреки тежките моменти, Вашият клуб е в ръцете на хора, които обичат футбола. А аз вярвам в по-добрите дни за българския футбол“, каза той. Златни значки от БФС получиха инж. Емануил Манолов и Али Чолаков. Посмъртно златни значки бяха присъдени на четиримата футболисти, които загинаха в автомобилна катастрофа – Ивелин Атанасов, Георги Вълчев, Генчо Стефанов и Димитър Кушев. Сребърна значка и плакет получи президентът на ОФК Мирослав Тотев. Сребърни значи бяха дадени и на Николай Пенков и Стефан Ченешков. Бронзови значки получиха Йордан Йорданов, Венчо Съботинов и Илия Друмев.

С поздравителни адреси към празнуващите се обърнаха президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и председателят на Българския стрелкови съюз и почетен гражданин на Павликени Весела Лечева. „ОФК „Павликени“ е важна част от българското футболно семейство“, написа в адреса си Михайлов.

Празничния ден продължи със звездния мач между ветераните на ОФК „Павликени” и ПФК „Лудогорец”. Преди началото му футболни ветерани, деятели, треньори пуснаха 100 балона, за да носят по света вековната история на футбола в града.

През деня се проведоха демонстративен мач между отборите „деца” на ОФК „Павликени” и ФК „Севлиево” 2008-2009 г. и футболна среща между мъжките отбори на ОФК „Павликени“ и ПФК „Лудогорец II“.

За историята на футбола в Павликени

Началото на футбола в Павликени се поставя през пролетта на 1922 г., когато е учредена „Спортна футболна група” към Туристическото дружество, а през месец ноември на същата година в къщата на поп Константин се провежда Учредително  събрание на футболен клуб „Гранит”. Първи негов председател е Чудомир Петров. Капитан на първия футболен отбор е Ангел Караязов. През 1930 г. Спортен клуб „Гранит” се преименува на Спортен клуб „Царица Йоана”. 

През 1930 г. се учредява и вторият футболен спортен клуб – „Хаджи Славчев”. Той  утвърждава свой устав и униформа – жълти фланелки с черни яки и маншети, черни гащета и черни чорапи с жълти ивици. По-късно именно този екип дава повод в цяла България да се говори за „жълтата опасност”.

Постепенно футболистите на х.Славчеви печелят авторитет  и успяват да се класират на челни места, а през 1941 г. стигат до полуфиналите на държавното първенство за Царската купа. Заради техните спортни успехи седалището на ВТОСО е преместено от Велико Търново в Павликени.

От 1948 г. павликенският футболен отбор носи името „Росстрой”, а от 1949 г. – „Червено знаме”.

1955 година е славна за павликенските футболисти –„Червено знаме” влиза в групата на майсторите и макар  само за една година е част от „А” Републиканска футболна група. Имената на участниците остават завинаги в златната страница на павликенския футбол: Христо Панчев (Хомич),  Петър Леваков,  Петър Трайчев, Недялко Недялков (Нако),  Ганчо Панов,  Стоян Цветанов (Зърното), Мехмед Сюлейманов (Мето), Иван Мошулов (Вацо), Стоян Бошнаков,  Никола Ганев,  Людмил Пеев,  Иван Гешев (Фацето), Захари Мусаков, Сребро Неделчев, Гавраил Енев (Гильо), Владимир Попов, Любен Златков, Тодор Димитров (Гвоздея), Христо Стоянов (Перката).

Треньор на отбора в най-добрите му години е Иван Гешев  (Фацето).

След отпадането от „А” Републиканска футболна група до 1960 г. Футболен клуб „Червено знаме” – Павликени се състезава в „Б” Републиканска футболна група. Следват 12 години участие в зона „Янтра”, докато през 1972 г.  отборът печели заветното първо място и става част от „Б” Републиканска футболна група.

В продължение на 10 години павликенските футболисти отстояват славата на своите предшественици и  защитават спортния престиж на своя град.

От октомври 1990 г. футболният ни отбор носи името „Павликени”.

От 2021 година Управителния съвет на ОФК„Павликени” е в състав: председател – Мирослав Тотев и членове: Георги Серафимов, Цветомир Трифонов, Стефан Стефанов, Никола Николов, Румен Рашков, Паун Лазаров.

През годините постепенно се подобрява материалната база, на която отборът тренира. Търсят се спонсори и нови специалисти, които да усъвършенстват спортно-техническите умения на павликенските футболисти.

Славата на павликенските футболисти се доказва през годините с участието на най-добрите от тях в съставите на българския национален отбор: Кирил Ракаров, Иван Иванов, Димитър Василев, Георги Димов, Ангел Бейков, Матей Атанасов, Емил Димитров, Венчо Съботинов, Йордан Йорданов, Димо Атанасов, Красен Трифонов.

За цялата история на футбола в Павликени много футболисти, треньори, съдии и организатори са отдали безрезервно много труд, амбиция и младежки ентусиазъм за развитието на любимия спорт. Със своята всеотдайност всички те печелят сърцата на многобройните си фенове, а футболът в Павликени вече цял век е любим спорт за малки и големи.