Начало Новини История 180 години от рождението на Бачо Киро честваха в Бяла черква

180 години от рождението на Бачо Киро честваха в Бяла черква

1988

Тържествено честване на 180-та годишнина от рождението на Бачо Киро организираха Кметство Бяла черква и Исторически музей Бяла черква. Програмата започна с представянето на сборник събрани съчинения на Бачо Киро „В името на живота – сбогом, живот”. Съставител на сборника е акад. Иван Радев, а издаването му е дело на издателство „Български бестселър” и Димитър Томов.

Сред официалните гости на събитието бяха проф. Огнян Герджиков, акад. Благовест Сендов, акад. Ангел Попов, проф. Пламен Легкоступ, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Община Сухиндол Пламен Чернев, членове на Общинския съвет в Павликени, зам.кметът на Община Палски Тръмбеш инж. Киро Маринов, кметове на населени места в община Павликени, директори на държавни инститции, директорите на училища, които носят името „Бачо Киро“. Сред присъстващите беше и Любен Петранов – наследник на Бачо Киро, преподаватели от училищав Община Павликени, дарители и граждани.
Акад. Иван Радев говори за делата и заслугите на Бачо Киро като изключителна личност от Българското Възраждане и представи съдържанието на сборника. Димитър Томов благодари на спомоществователите за отпечатването на изданието. 14 са благодетелите на специалното издание. (Пълен списък с имената им можете да намерите в края на това прессъобщение).

Освен съчинения на Бачо Киро в края на изданието е поместена информация за образователните и културни институции, носещи неговото име.

Анастасия Георгиева представи новоиздадената книжка-албум „Бачо Киро” на Исторически музей – Бяла черква и обяви резултатите от ученическия конкурс „Аз един Бачо Киро съм”, в който участваха ученици от училищата с името на великия възрожденец. Акад. Иван Радев връчи грамоти и награди на победителите в раздел „Литературно творчество” и раздел „Рисунка”, а всички участници получиха грамоти. В конкурса се включиха ученици от ОУ „Бачо Киро” – Бяла черква, 101 СОУ „Бачо Киро” – гр. София и СОУ „Бачо Киро” – гр. Павликени.

Честването продължи в Исторически музей – Бяла черква, където официално беше открита документалната изложба „Аз един Бачо Киро съм”, организирана от Исторически музей-Бяла черква, Държавен архив-В.Търново,Регионален исторически музей- В.Търново, Регионална библиотека „П.Р. Славейков”. В изложбата са представени копия от оригинални ръкописи на Бачо Киро, които се съхраняват в ДА-В.Търново, оригинални документи и фотографии на родственици на Бачо Киро от фонда на музея в Бяла черква и личните вещи на Бачо Киро – часовник и цигаре, които са в постоянната експозиция на музей „Възраждане и учредително събрание” – В.Търново.

Гостите на града посетиха Къща-музей „Цанко Церковски”, Природонаучния и Етнографски музей и се отправиха към историческата църква „Св.Димитър”. Изправени пред костницата с тленните останки на Бачо Киро, граждани и гости поставиха цветя в знак на почит към светлата му памет. Шествието се отправи към паметника – Камбанария, където бяха поднесени венци на признателност по повод 138-годишнината от Освобождението на Бяла черква от турско робство.
Една година след Априлското въстание и обесването на Бачо Киро, на 6 юли 1877 г., първите руски части от Предния отряд влизат в Бяла черква, където са тържествено посрещнати от Ирина Бачокирова. На 7 юли, в 6 часа сутринта, в лагера на Драгунската бригада, разположен край р. Росица, пристига ген. Гурко, съпровождан от своя помощник генерал- майор Раух, началник – щаба полковник Нагловски, принц Батенберг и свитата си. Генерал Гурко поздравява войниците, излиза от Бяла черква начело на Драгунската бригада и поема трудния, но славен път към Търново. През 1878 г. в центъра на Бяла черква е издигнат паметник – Камбанария – първият паметник, построен в чест на Освобождението. Така в този ден беше отбелязана и 138-годишнината от освобождението на селището.

Шествието спря за поклонение пред паметника на Бачо Киро на площад „11 май”, който беше обсипан с венци и цветя в памет на героя.
Вечерта в салона на НЧ „Бачо Киро-1869” се състоя тържествено честване на 180-годишнината от рождението на Бачо Киро. Слово произнесе Анастасия Георгиева – директор на Исторически музей – Бяла черква.

„Името на Бачо Киро достойно се нарежда сред имената на героите на революционното дело и мисъл, сред имената на апостолите на българската национална революция. Той е една оригинална личност от нашето Възраждане с ярка индивидуалност и самобитен талант на водач на народа. Той има своето специфично място в историята на Българското възраждане като един от най-известните революционери, действали в Търновския край“, каза Анастасия Георгиева. „Българската история го съхрани като един от смелите борци за свобода; българската култура – като неуморен просветител, читалищен и театрален деятел; българската литература-като самобитен поет и летописец; българският народ-като символ на честност,смелост и саможертва“, допълни директорът на ИМ-Бяла черква.

Кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов произнесе привестствие, получени бяха и много поздравителни адреси. Богата концертна програма, изпъстрена с песни и танци, представиха самодейците от НЧ „Трезвеност-1870” – гр. Сухиндол с ръководител Ценка Стоименова. Ученици от СОУ „Бачо Киро” и ОУ „Климент Охридски” – Павликени с ръководител Лидия Владимирова, представиха рецитал по поемата „Бачо Киро” на Йордан Ветвинов.
Празникът завърши с тържествена заря на площад „11 май”.

Дарители за сборника „В името на живота – сбогом, живот”:

 Инж. Емануил Манолов – кмет на Община Павликени
 Инж. Венцислав Иванов – зам. – кмет на Община Павликени
 Харитон Харитонов – заместник – кмет на Община Павликени
 Георги Георгиев – фирма „Универсал Полиграф” ЕООД
 Даню Ангелов – „Екзотика” ЕООД
 Марияна Бояджиева – народен представител 43-то НС
 Станислав Стилянов – „Дина Агро” ООД
 Цветан Цветков – „Браво”
 Читалище „Бачо Киро”- Бяла Черква
 Бяно Бянов
 Д-р Колю Бянов
 Йордан Йорданов /Бяла черква/
 Никола Х. Николов /Бяла черква/
 Георги Василев – „Полипласт груп” ООД